Агенцији за привредне регистре признање за најбољу регистратуру 2023.

Агенцији за привредне регистре признање за најбољу регистратуру 2023.

16/10/2023 Off By BERB

Фото: АПР

 

Агенција за привредне регистре (АПР) је добитник признања „Најбоља регистратура 2023“ Архивистичког друштва Србије, које се додељује за изузетан допринос и посвећеност очувању архивске грађе и документарног материјала, поштовање архивистичких прописа и сарадњу са надлежним јавним архивом.

Признање је 11. октобра уручено др Татјани Кикић, архивском саветнику и руководиоцу Архиве Агенције на VII Међународном архивистичком саветовању у Куршумлијској бањи.

На предлог Државног архива Србије, Комисија Архивистичког друштва Србије је одлучила да признање за најбољу регистратуру на овогодишњем конкурсу додели Агенцији за целокупан однос и посвећеност ствараоца очувању архивске грађе и документарног материјала од изузетног значаја за регион и земљу. „Архивска грађа и документарни материјал АПР-а потпуно су регистратурски сређени, уредно инвентарисани и прописно архивистички означени, а уређеност смештајног простора и пословне документације ствараоца јасно показује да је и сарадња са надлежним архивом квалитетна, што ову регистратуру издваја у односу на друге предложене регистратуре, као најбољу“, стоји у образложењу Комисије.

У Служби архиве Агенције чува се, осим архивске грађе и документарног материјала насталог радом Агенције, архивска грађа и документарни материјал који су преузети од привредних судова, министарстава и других институција Републике Србије, који датирају од 1945. године до данашњих дана. Документација из регистара и евиденција које води Агенција, чувају се у писаном и електронском облику, у наменски прилагођеној и опремљеној згради у Улици ослобођења 1Б, у Београду, у којој је свим заинтересованим лицима омогућен приступ архиви и где се издају копије докумената.

Овим признањем је одато поштовање и нашој драгој колегиници Славици Наранџић, првом руководиоцу Службе архиве Агенције која нас је прерано напустила, а која је својим залагањем у Агенцији и матичном Државном архиву Србије унапредила поступак заштите архивске грађе и документарног материјала и оставила запажен траг у националној архивистици.