Otvoren 12. GoetheFEST

Otvoren 12. GoetheFEST

14/10/2023 Off By BERB

Foto: Marija Konjikušić

 

Dvanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta, otvoreno je u Kulturnom centru Beograda u četvrtak 12. oktobra.

Na otvaranju su se prisutnima obratili Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, Anke Konrad, Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji, i Sunčica Šido, selektorka programa GoetheFEST-a i koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta.

Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, na otvaranju festivala je rekla:

“Selektorka Sunčica Šido svake godine veoma pažljivo bira filmove, precizno stavljajući fokus na određenu temu za koju smatra da je važna u datom trenutku, pružajući nam priliku da iz neke druge perspektive sagledamo probleme i izazove sa kojima se i mi sami, u našoj najneposrednijoj okolini, susrećemo.

Naslovi svakog izdanja GoetheFEST-a veoma često su i poruke. Ovo 12. izdanje poziva na aktivno razmišljanje o našem okruženju i kako da ga učinimo boljim, noseći naziv Refleksije – između percepcije i stvarnosti.”

Anke Konrad, Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji, publici se obratila rečima: “Želimo da vas pozovemo na uzbudljivo putovanje, da otkrijete priče mladih ljudi – njihove živote, sumnje, njihove želje i strahove, pitanja i izazove sa kojima žive. Filmovi govore univerzalnim jezikom i upravo to ih čini neizbežnim za razmenu među nama i za naš kulturni život. U globalizovanom svetu mnogi se bave pitanjem identiteta i izbora, a tako je i u filmovima u izboru gospođe Šido.“
Sunčica Šido, selektorka programa GoetheFEST-a, u uvodnom govoru je istakla: “Kulturni centar Beograda i Goethe-Institut već 12 godina zaredom priređuju program zbog vas, naše publike, i naše zajedničke težnje da dođemo do novih spoznaja. Selekcija ovogodišnjeg programa o filmskim narativima različitih žanrova nemačke produkcije, provešće vas kroz refleksije o aktuelnim društveno relevantnim temama”.

Ovogodišnje izdanje GoetheFEST-a otvorio je film ,,Sunce i beton” u režiji Dejvida Vnenta, osvajač Bavarske nagrade 2022. za najbolji scenario. Ovo ostvarenje je beskompromisna filmska adaptacija bestselera proslavljenog nemačkog stand-up komičara, podcast voditelja i pisca Feliksa Lobrehta.

Na 12. GoetheFEST-u pod sloganom „Refleksije – između percepcije i stvarnosti“ na repertoaru je sedam nemačkih savremenih filmova koji pružaju duboku analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu odnosno onih koje su za savremeno društvo relevantne: “Sunce i Beton”, “Obični”, “Egzil”, “Zbornica”, “Sveti pauk”, “Zaljubljena Orfeja” i “Čovekove mere”.

Beogradski program 12. GoetheFEST-a održava se od 12. do 15. oktobra u Kulturnom centru Beograda, novosadski program u Kulturnom centru Novog Sada od 19. do 22. oktobra, a niški program u sali 5 bioskopa Cineplexx Niš od 26. do 29. oktobra 2023. godine, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.