Сарадња Србије и РС на јачању веза са дијаспором

Сарадња Србије и РС на јачању веза са дијаспором

13/10/2023 Off By BERB

Фото: Душко Вукајловић

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић састао се данас у Бањалуци са министром за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске Златаном Клокићем.

На састанку министри су постигли договор да радна група у року од месец дана изради предлог новог Меморандума о сарадњи између Србије и Републике Српске ради јачања веза матице и припадника дијаспоре.

Министар Милићевић је истакао да су кампови за децу из дијаспоре организовани веома успешно у 22 локалне заједнице у Србији за око 5.000 малишана и поручио да ће постати традиционални. Он је навео да је заједнички циљ Републике Српске и Србије да јачају и стварају чвршће везе између матице и сународника у иностранству јер су потенцијали дијаспоре огромни у финансијском и људском капацитету.

Милићевић је нагласио да је много наших људи у дијаспори који су угледни професори, лекари, привредници и сви они су наши најбољи амбасадори.

Министар Клокић је подсетивши да је ранији меморандум потписан пре 10 година и даље намера да та сарадња буде ојачана јер Република Српска и Србија имају исту дијаспору.

Он је истакао да је важно да Република Српска и Србија организују и учествују у манифестацијама који се односе на дијаспору. Клокић је похвалио кампове које је Србија организовала за децу из Републике Српске и додао да би било добро да такви кампови заједно буду организовани и на територији Српске.