Све већа заинтересованост страних инвеститора за улагања и сарадњу са Србијом

Све већа заинтересованост страних инвеститора за улагања и сарадњу са Србијом

12/10/2023 Off By BERB

Фото: Министарство финансија

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали данас се у Маракешу састао са представницима Банке Америка, уз присуство инвеститора којима је представио резултате Србије у области финансија и могућности за привлачење нових страних инвестиција.

Мали је учествовао и на Пленарној седници Одбора за развој Светске банке и разговарао са директором Светске банке за регион коме припада Србија, Домиником Фавреом.

Мали, који присуствује годишњој скупштини Светске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ) у Мароку, рекао је да је интересовање инвеститора било огромно, никад веће, што је лепа вест за грађане.

У јануару смо емитовали обвезницу за коју је заинтересованост била десет пута већа од понуде и то се потврђује и данас, истакао је министар.
Мали је нагласио да је Србију данас представљао на састанку којем је присуствовало 20 светских финансијских институција и инвеститора заинтересованих да раде са Србијом.

Министар је указао да је представио све што је до сада урађено и да свака бројка говори да „смо урадили све што треба будући да нам и даље расте економија, да нам је јавни дуг под контролом, да нам је рекордна запосленост, рекордно ниска незапосленост, рекордне стране директне инвестиције, да нисмо зауставили ниједну инвестицију, да градимо ауто-путеве, брзе пруге, фабрике за пречишћавање отпадних вода, школе и болнице“.

Он је истакао да у тешким глобалним условима Србија има перспективу јер је буџетом за наредну годину предвиђена стопа раста од 3,5 одсто, те додао да мали број земаља може да се похвали таквим резултатима.

То је оно што инвеститори виде и осећају и зато је никада већа заинтересованост за улагање у Србију, поручио је Мали и додао да ће следеће седмице боравити у Кини где ће бити потписан Споразум о слободној трговини Србије са НР Кином.

То је означио јако важним потезом за Србију који ће, како је рекао, бити додатни аргумент атрактивности и конкурентности Србије.

На прави начин смо представили нашу земљу и додатно подигли заинтересованост инвеститора, рекао је министар у Маракешу и истакао да је за Србију значајна свака инвестиција, јер она значи отварање нових радних места, фабрика и да зато и градимо ауто-путеве, да бисмо били безбеднији и да би се роба брже транспортовала.

То значи и, како је рекао, веће приходе у буџет за нашу земљу, веће плате, веће пензије.

„Једна ствар води ка другој и усудићу се да кажем да по свим реакцијама које видим овде стојимо боље и од много развијенијих земаља“, закључио је Мали.
Он је затворени Пленарни састанак Одбора за развој Светске банке оценио једним од важнијих састанака у Маракешу будући да су њему, како је рако, присуствовали председница Светске банке, председница ММФ-а, председница Светске трговинске организације, министарка финансија САД-а, Јапана, Индије, Велике Британије и тако даље.

Као најважније, Мали је истакао улагања у зелену агенду, поготово у енергетски сектор те је поручио да Србија од почетка енергетске кризе прошле године убрзано ради на диверсификацији извора снабдевања енергентима.

Завршава се интерконектор са Бугарском како бисмо диверсификовали снабдвање гасом, радимо на физибилити студији изградње новог нафтовода ка Мађарској, да диверсификујемо и снабдевање нафтом, водимо рачуна да унапређујемо наше капацитете и диверсификујемо наше изворе снабдевања. То је инвеститорима веома интересантно као и улагања у обновљиве изворе енергије, рекао је Мали.

Он је додао да то за Србију, осим сигурности снабдевања струјом и гасом, значи и нова радна места, раст БДП-а, више пара у буџету за плате и пензије.

Како је нагласио, светски раст успорава, ММФ је са 3,8 смањио прогнозу раста на три одсто, са друге стране и даље имамо проблем инфлације и конфликата што су, како је оценио, све неизвесности и шокови са којима се суочавамо.

„Сви се слажу да треба да будемо јединствени у решавању тих проблема али нико још није изашао са конкретним предлогом начина на који то да решимо“, закључио је Мали.

Због тога је, истакао је, важно да наставимо да водимо одговорну економску политику, да се концентришемо на оно што зависи од нас, а то су, како је навео, даља улагања у ауто-путеве, даље отварање фабрика, улагање у школе и болнице, оно што подиже квалитет живота грађана, даље подизање плата и пензија како би се заштитио њихов животни стандард.

С друге стране, како је рекао, важно је да Србија одржи макроекономску стабилност, да јавни дуг настави да држи под контролом.

„Морамо да се бавимо собом и наставимо са овом економском политиком, не можемо ми да утичемо на глобална дешавања али водећи рачуна о себи бићемо српемни да реагујемо на сваки проблем са којим се суочава светска економија Морамо да реагујемо брзо и ефикасно као и до сада“, закључио је Мали.