58. Дечји октобарски салон „Страх и храбро срце“ од 11. октобра до 11. новембра

58. Дечји октобарски салон „Страх и храбро срце“ од 11. октобра до 11. новембра

11/10/2023 Off By BERB

Фото: Ранка Чичак

 

“Страх и храбро срце” слоган је под којим се одржава 58. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности од 11. октобра до 11. новембра  2023. године.

Машта подстиче наше страхове, али може нам помоћи и да се страхови победе. Креативност, проистекла из маште, ствара уметничка дела која суочавањем са страхом ублажавају његово лоше дејство. Некада је тешко разумети дечји страх, а још теже га је умирити. Чини нам се да ликовно стваралаштво може бити идеалан начин на који деца могу да превазилазе најразличитије страхове. Зато је циљ овогодишње теме 58. Дечјег октобарског салона, посвећене СТРАХУ, да деци непосредно помогне у томе.

На конкурс се пријавило 99 установа, међу којима су предшколске установе, основне школе, атељеи и ликовне радионице са 1.015 радова. Радове су селектовале Марија Лабудовић, ванредна професорка на Одсеку текстила на Факултету примењених уметности у Београду, и Леа Зеи, ликовна педагошкиња, које су одабрале 532 радa за излагање.

Први поглед на пристигле радове говори нам да су две трећине радова на папиру у две димензије, а једну трећину чине тродимензионални радови. Непосредан утисак је да се наши учесници ове године највише плаше паукова и других инсеката, који, иако плене шаренилом, нису мање опасни. Затим следе ајкуле и друге отровне рибе свих боја и величина, као и змије. Наравно да је ту војска духова, вампира, бабарога и разноликих чудовишта којих се сва деца плаше. Од осећања и фобија илустровани су страхови од мрака, дубоке воде, невремена, тј. муња и громова, авиона, висине, али и самоће. Храброст се илуструје на различите начине, од витезова који побеђују змајеве до храбрих срца у грудима актера.

Као и претходних година, током трајања манифестације Дечји октобарски салон у простору Дечјег кутка МПУ, као и у амбијенту саме изложбе, биће реализован пратећи програм Салона. Радионички програм ће бити организован у сарадњи с реномираним уметницима, попут Уроша Петровића и проф. Растка Ћирића. Због специфичности теме, у програм ће бити укључене и групе за подршку корисницима психијатријских услуга, НВО Простор из Београда.

Манифестација Дечји октобарски салон састоји се од изложбе и пратећег радионичког и едукативног програма. Изложба је селектирана и на њој се додељују награде како деци, тако и педагозима. Удружење ликовних и примењених уметника и дизајнера Србије (УЛУПУДС), посебно додељује две награде: за најуспелији дечји рад у области примењене уметности и за педагога који је на најкреативнији начин приближио примењену уметност деци.