Наставак реформи и развоја уз подршку светских финансијских институција

Наставак реформи и развоја уз подршку светских финансијских институција

11/10/2023 Off By BERB

Фото: Министарство финансија

 

Министар финансија и потпредседник Владе Србије Синиша Мали изјавио је данас у Мароку, где учествује на годишњој скупштини Светске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ) у Маракешу, да је изузетно важно да се Србија представи том најважнијем догађају када су светске финансије у питању.

Свака светска институција која нешто значи у свету финансија је овде, рекао је Мали и додао да је важно да се представи оно што је Србија урадила у претходном периоду, што се ради тренутно, као и планови када су економија и привреда у питању.
Он је након састанка са потпредседником ММФ-а Бо Лијем рекао да су тема разговора биле огромне реформе које је Србија спровела и и даље важећи стенд-бај аранжман са ММФ-ом.

Већ наредног четвртка Мисија ММФ-а долази у Београд, остаће две недеље да видимо шта смо све урадили по питању циљева које смо дефинисали и који нам је план за даље, а говорили смо и о томе шта се дешава у глобалној економији, који су изазови са којима се цео свет суочава, рекао је Мали након састанка.

Он је додао да је закључак да је постало „нормално да се нове кризе дешавају из дана у дан и да је зато важно оно што Србија ради, да градимо стабилну економију, да економија расте, да повећавамо плате и пензије, не заустављамо ниједну инвестицију када су ауто-путеви у питању, школе, болнице, брзе пруге и то је управо Србија урадила“.

Мали је истакао да је Србија кроз повећање пензија и плата у реалном износу успела да сачува доходак грађана Србије и то, како је рекао, ММФ препознаје што је за Србију веома важно.

Потпредседник Владе се данас састао и са потпредседницом Светке банке Антонелом Басани и истакао да ова финансијска институција тренутно има пројекте вредне 4,5 милијарде евра у Србији у области школства, путне и железничке инфраструктуре.

Они раде са нама, обезбеђују нам и финансирање и техничку помоћ управо како би Србија наставила са реформама са којима смо почели, нама је циљ да будемо конкурентнији, атрактивни, да имамо најбоље могуће односе са свим финансијским институцијама у свету, то за нас значи стабилност наших јавних финансија, поручио је Мали из Маракеша.

Како је рекао, осим раста, осим тога што је јавни дуг Србије под контролом показали смо да умемо, можемо, знамо да се носимо са кризом као никада до сада.

Мали је поручио да га очекују још бројни састанци са инвеститорима.

„Не постоји инвеститор кога нећу видети, поподне следе састанци са великим бројем њих који су уложили и улагаће у наше хартије од вредности. Свака појединачна институција доводи своје инвеститоре тако да ће ту бити један велики број састанака где хоћу да представим и све што је Србија урадила али и наше планове. Не желимо да станемо, желимо и даље да растемо, хоћемо да раст наредне године буде 3,5 одсто, иако су неке земље Европске уније на прагу рецесије“, поручио је Мали.
Он је закључио да је најважнија порука која је данас на скупу послата то да хоћемо да Србија расте, да не зауставимо ниједну инвестицију.

Министар Мали ће током дводневних састанака разговарати са највећим финансијерима и инвеститорима, којима ће представити актуелне пројекте и потенцијале Србије за нове инвестиције, међу којима су још и директор Департмана за Европу ММФ Алфред Камер, са представницима БНП Париба банке, као и са Саудијским фондом за развој, Дојче банком и инвестиционим фондовима.

Потпредседник Владе ће током боравка у Маракешу, до 12. октобра, учествовати на округлом столу са инвеститорима из целог света, који улажу у обвезнице Републике Србије и представити им постигнуте резултате, макроекономске показатеље и друго.

Годишњи скуп Светске банке и Међународног монетарног фонда почео је 9. октобра у мароканском граду Маракешу и траје до 15. октобра. На скупу учествују министри финансија и гувернери централних банака из више од 190 земаља, а циљ окупљања је, према речима директорке ММФ Кристалине Георгиеве, градња мостова ка будућем одрживом и инклузивном расту.