Велике могућности за проширење сарадње са Турском у области енергетике

Велике могућности за проширење сарадње са Турском у области енергетике

10/10/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са амбасадором Републике Турске у Београду Хамијем Аксојем о продубљивању сарадње у области енергетике и сигурности снабдевања гасом.

Ђедовић Хандановић је указала да Турска има важну улогу у снабдевању Србије и централне Европе природним гасом и да та земља улаже велика средства за унапређење производних и транспортних капацитета.

„Завршетком Балканског тока добили смо већу сигурност снабдевања гасом и постали транзитна земља за снабдевање Мађарске и централне Европе. Ускоро завршавамо изградњу новог гасног интерконектора са Бугарском којим ћемо моћи да обезбедимо гас из Азербејџана, Каспијског региона и ЛНГ терминала у Александрополису. Турска има важну транзитну улогу за снабдевање гасом европског тржишта и постоји потенцијал за сарадњу са турским компанијама у погледу снабдевања природним гасом преко Бугарске”, рекла је она.

Ђедовић Хандановић је истакла да је Турска важан спољнотрговински партнер Србије и да постоје велике могућности за проширење сарадње у области енергетике која је данас једна од најважнијих светских тема.

„Влада Србије је недавно усвојила план приоритетних инвестиција до 2030. године којим смо дефинисали потребе за нова улагања у производне капацитете, преносну и дистрибутивну мрежу укупне вредности 15 милијарди евра. Ради унапређења енергетске сигурности градићемо нове хидроелектране, соларне и ветроелектране у чему постоји велика заинтересованост турских компанија за активно учешће у овим пројектима”, рекла је министарка.

Амбасадор Турске указао је да две земље имају одличне билатералне односе захваљујући пријатељству председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана. Додао је да је Србија за Турску најважнија земља у региону Западног Балкана и да са великом пажњом прате економски развој и напредак Србије.

Амбасадор је истакао да је завршетак гасне интерконекције Србија-Бугарска одлична прилика за сарадњу енергетских компанија из Србије и Турске чиме ће се створити инфраструктурни предуслови за потенцијално снабдевање природним гасом из Турске преко новоизграђог гасовода.