Саопштење Министарства спољних послова

Саопштење Министарства спољних послова

08/10/2023 Off By BERB

Министарство спољних послова Републике Србије осуђује напад на Израел.

 

Стојимо уз грађане Израела у овом тешком часу. Дубоко саосећамо са породицама жртава и најснажније осуђујемо сваки вид тероризма и насиља. Одустајање од насиља је једини пут напред.

Министарство спољних послова с пажњом прати дешавања у Израелу и у контакту је са Амбасадом Републике Србије у Тел Авиву, као и нашим почасним конзулом Александром Николићем, како би нашим држављанима било омогућено пружање конзуларне и сваке друге врсте помоћи.

Међу жртвама данашњих напада, по досад доступним званичним подацима, нема држављана РС. Наши представници у Израелу у сталном су контакту са надлежним израелским службама, о чему редовно извештавају МСП. Такође, у контакту су и са групама држављана Србије који туристички бораве у тој земљи, као и са нашим држављанима настањеним у Израелу, којима се труде да пруже све потребне информације и подршку.

С тим у вези, савет свим држављанима Републике Србије који се налазе на територији Израела, са боравком или у посети, је да прате инструкције надлежних органа позадинске заштите, које подразумевају боравак у прописном јавном или кућном склоништу током ракетног напада, односно останак код куће или у хотелском смештају док јавна безбедност не буде осигурана.

Детаљне информације и инструкције могу се пратити на израелском Националном порталу за хитне ситуације – National Emergency Portal.

 

Београд,
7. октобар 2023. године