Саопштење амбасаде Државе Либије у Републици Србији

Саопштење амбасаде Државе Либије у Републици Србији

07/10/2023 Off By BERB

Губитак је колосалан, а несрећа огромна… Али, нећемо рећи ништа до оно што је казао наш Посланик, нека је мир са њим: „Сви смо ми Алахови, и њему се враћамо”.

Дерна…

Страшни догађај који је потресао срца пре него тела, подивљале бујице и обрушене долине, земља која гута и узбуркано море. Човек стоји збуњен пред догађајима, а да не може да учини било шта… То је учинила олуја „Данијел“ престоници поезије и културе, потопивши град, претворивши његове четврти у рушевине и оставивши на хиљаде погинулих и несталих у најстрашнијој хуманитарној катастрофи којој је Либија била сведок у читавој својој историји.

Обим ове несреће је био тако велик да га је тешко појмити, а стање тако катастрофално да су се код Либијаца у земљи и иностранству помешала осећања шока, жаљења и туге, услед страшне катастрофе у којој су нестали цели квартови овог града, а његове улице и авеније, долине и само море биле затрпане телима погинулих, па су либијске власти прогласиле Дерну градом погођеним катастрофом.

Док туга и даље преплављује град Дерну и друге градове области Зелене планине који су погођени овом олујом, град асхаба Алаховог посланика успео је да уједини све делове Либије у свеобухватној кампањи солидарности, усмереној са запада и југа на исток наше земље.

Уз то је из Либије упућено и много позива пријатељским и братским земљама за хитну интервенцију и помоћ у суочавању са овом катастрофом, да би унесрећеним људима било пружено барем неко олакшање; затражено је да се пошаљу спасилачки тимови за потрагу за насуканим људима и извлачење тела погинулих испод рушевина, у мору и у долинама, као и ради пружања свих врста хуманитарне помоћи.

С тим у вези користим ову прилику да у своје име и у име Владе моје земље, упутим најдубљу захвалност Републици Србији њеном председнику, Влади и целом народу на искреној солидарности са либијским народом у овим искушењима, као и на упућивању близу 145 тона хитне хуманитарне помоћи граду Дерни разореном у овој катастрофи.

Посета председника Републике Србије Њ.Е. господина Александра Вучића ради личног изражавања саучешћа, у суботу – 16. септембра 2023. године – шта је друго до јасан доказ и потврда дубине историјских односа и сталне повезаности између наших двеју земаља кроз време?! Том приликом се Њ.Е. председник Србије уписао у књигу жалости изразивши најдубљу тугу и саосећање са Државом Либијом њеном Владом и целокупним народом, – као и да учествује у њеном болу и тузи, потврђујући спремност своје земље да упути тражену помоћ ради суочавања са последицама ове страшне хуманитарне катастрофе.

Такође упућујемо најдубљу захвалност Њ.Е. председници Владе Републике Србије, свим Министрима у Влади и целом пријатељском српском народу.

Своју захвалност упућујемо и Њ.Е. амбасадорима акредитованим у Републици Србији, отправницима послова, Свим члановима дипломатског кора и представницима организација цивилног друштва који су либијском народу упутили изразе саучешћа, било својим личним присуством у Амбасади, било позивима или преко средстава јавне комуникације, молећи Свемогућег Алаха да сачува све земље света и њихове народе, и да завладају мир, сигурност и безбедност.

 

Београд, 03. октобар 2023.

Mohamed O.A. Ghalboun
Изванредни и опуномоћени амбасадор