Обележено 50 година од смрти Милунке Савић

Обележено 50 година од смрти Милунке Савић

05/10/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић најавио је данас, приликом обележавања 50 година од смрти Милунке Савић у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, најавио да ће на општини Вождовац у Београду, где је Милунка Савић провела последње деценије свога живота, уз помоћ општине и удружења, и уз покровитељство председника Републике Александра Вучића, бити подигнут споменик овој знаменитој жени.

Селаковић је нагласио да Милунка Савић заслужује да има споменик у сваком месту у Србији и то не само у њеној родној Рашки и подсетио да јој је споменик изграђен у Инђији пре пет година, где вероватно никада није била, али су људи препознали да та жена није само херој, већ је и систем вредности.

Министар је, говорећи о њеном животу и борби за Србију, указао да се о Милунки Савић може причати читаву вечност и додао да нема те љубави коју ова жена херој није показала, тако што је отишла у рат уместо брата њега како би сачувала њега и да се породично име не угаси.

Селаковић је рекао да је Милунка, борећи се за Србију и њену слободу код Куманова, Прилепа, Битоља, тек у бици на Брегалници, добила прву рану од дванаест, а да је за дванаест рана добила девет одликовања, чиме је показала своју љубав према отаџбини.

Министар је нагласио да Милунка Савић никада није ништа тражила за себе, а када се борила, борила се за друге.

Селаковић је подсетио да је обновљена спомен-плоча њеног команданта Војводе Вука на Старавинском Вису, а да ће се обновити и споменици и гробови и Војводи Вуку и Воји Танкосићу и ђенералу Божидару Јанковићу на Новом Гробљу у Београду.

Церемонију одавања почасти и полагања венаца организовало је Удружење ратних добровољаца 1912 – 1918, њихових потомака и поштовалаца.