Srbija odbranila titulu balkanskog šampiona u planinarskoj orijentaciji

Srbija odbranila titulu balkanskog šampiona u planinarskoj orijentaciji

03/10/2023 Off By BERB

Foto: PSS

 

Reprezentacija Srbije u planinarskoj orijentaciji briljirala je na Balkanskom prvenstvu koje je upravo završeno na Zlatiboru. Reprezentativci Srbije pobedili su u generalnom plasmanu država i tako treći put za redom postali šampioni Balkana.

Srbija je osvojila prvo mesto sa 9025 bodova, drugi su bili Slovenci sa 5925 bodova, dok je trećeplasirana Makedonija sakupila 4292 boda. U kategoriji pionira, sve tri ekipe Srbije su zauzele prva tri mesta, dok su u juniorskoj kategoriji prvo i drugo mesto pripala ekipama Srbije, dok je treće osvojila ekipa iz Slovenije.

Seniori Crne Gore zauzeli osvojili su prvo mesto, dok su drugo i treće mesto pripala ekipama iz Srbije. U veteranskim kategorijama, Srbija je ostvarila prvo, Slovenija drugo, a Srbija se takođe našla na trećem mestu.

Balkansko prvenstvo okupilo je 132 takmičara iz pet balkanskih država koji su nastupali u 31 ekipi raspoređeni u 4 starosne kategorije. Najbrojnija reprezentacija na takmičenju bila je Slovenija.

Takmičari su tokom dva dana morali da savladaju noćnu i dnevnu trku te da rešavaju planinarske testove.
Šampionat je održan pod pokroviteljstvom Balkanske planinarske unije, u organizaciji Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog kluba „Tornik“, uz svesrdnu podršku Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.