Искуства Јапана корисна у достизању равномерног регионалног развоја Србије

Искуства Јапана корисна у достизању равномерног регионалног развоја Србије

02/10/2023 Off By BERB

Фото: Милош Перић

 

Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек састао се данас са амбасадором Јапана у Републици Србији Акиром Имамуром са којим је разговарао о будућим инвестицијама ове земље у регионима Јужне и Источне Србије и Шумадије и Западне Србије.

Министар Един Ђерлек је амбасадору Имамури пожелео добродошлицу и захвалио се на подршци коју Јапан пружа Србији у 140 година дугој историји билатералних односна и изразио уверење да ће и у годинама које долазе традиционално добри односи наставити да се развијају узлазном путањом.

Како је Ђерлек навео јапанске инвестиције у Србији су достигле 200 милиона евра од чега је више од половине у претходне две године, док се број инвеститора из Јапана у прошлој години удвостручио.

Амбасадор Имамура је истакао да Јанап у оквиру Иницијативе за сарадњу Западног Балкана пружа подршку Србији у настојањима да се придружи Европској унији, као и у процесу унапређења економске сарадне земаља Западног Балкана.

Овом приликом Министар Ђерлек је упутиом позив јапанским компанијама да поред Београда и Војводине инвестирају у регион Јужне и Источне Србије, као и у регион Шумадије и Западне Србије.

Министар Ђерлек и амбасадор Имамура су током разговора покренули теме битне за равномерни регионални развој наше земље као што су инвестиције у инфраструктуру, обновљиве изворе енергије и зелену транзицију које чине битан фактор у процесу равномерног регионалног развоја.

Ђерлек је изразио уверење да ће наша земља користећи искуства и позитивне праксе пријатељског народа Јапана моћи много да научи у достизању жељеног нивоа развоја како би грађани имали боље услове живота у свим деловима Србије.