Основан Савет за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва

Основан Савет за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва

29/09/2023 Off By BERB

Влада Републике Србије је на јучерашњој седници усвојила Одлуку о оснивању Савета за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва који представља нови механизам за сарадњу са цивилним друштвом и простор за дијалог о кључним питањима која се односе на рад и деловање цивилног друштва.

Мандат Савета је широко постављен и обухвата праћење и анализу стања у најзначајнијим областима које се односе на деловање и рад цивилног друштва, као што су: слобода удруживања и слобода окупљања, слобода изражавања, укључивање грађана у процес доношења одлука, транспарентност и приступ информацијама, правни оквир за деловање организација цивилног друштва, финансирање организација из јавних средстава; филантропија, пружање услуга, волонтирање, неформално образовање и грађански активизам. Један од задатака Савета је и праћење имплементације Стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Републици Србији за период 2022-2030. године и пратећих Акционих планова.

Савет обухвата и праћење и анализу јавних политика које се односе и утичу на подстицајно окружење за развој цивилног друштва, као и укључености организација цивилног друштва у процесе креирања јавних политика, давање препорука за унапређење стандарда и праксе процеса консултација са заинтересованим странама, затим заузимање ставова и давање предлога о нацртима закона, докумената јавних политика и другим правним актима.

Такође, предвиђено је да Савет, чији мандат траје пет година, разматра и заузима ставове о актуелним питањима која се односе на деловање цивилног друштва и заштиту људских права, да разматра Годишње збирне извештаје о утрошку средстава која су као подршка програмским активностима обезбеђена и исплаћена удружењима и другим организацијама цивилног друштва из средстава буџета Републике Србије, као и бројне извештаје домаћих и међународних организација везаних за подстицајно окружење за развој цивилног друштва, у делу у коме су релевантни за рад Савета.