Уручени сертификати за стручну праксу младима из јужне и југозападне Србије

Уручени сертификати за стручну праксу младима из јужне и југозападне Србије

28/09/2023 Off By BERB

Фото: ОЕБС

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов присуствовао је церемонији уручења сертификата учесницима Програма стручне праксе за младе из јужне и југозападне Србије за 2023. годину, који Министарство спроводи са Мисијом ОЕБС у Србији, уз подршку влада Норвешке, Турске и Пољске.

Седморо полазника добило је сертификате о завршетку програма и представило пројекте које су осмислили и реализовали током десетомесечног стручног стажа у државним институцијама у Србији.

Програм је четврту годину заредом омогућио младима да из прве руке стекну професионално искуство у државној служби и унапреде разумевање функционисања демократских институција Србије.

Обраћајући се на скупу, министар Жигманов је рекао да у Влади Србије постоји свест да су припадници појединих националних заједница недовољно заступљени у јавној управи, да је то изазов који постоји од раније и да се чине кораци да се начело
сразмерности, прописао и Уставом Србије, оствари у целости.

Четврти циклус Програма стручне праксе, рекао је министар Жигманов, показује да се на томе истрајава, да је то чврсто опредељење Владе и да се континуирано настоји да представници мањинских заједница, нарочито оних које нису довољно заступљене, а то су у овом случају припадници бошњачке, албанске и ромске заједнице, буду додатно оснажени новим знањима и вештинама како би могли у пуном капацитету да буду радно ангажовани у појединим телима Владе или јединицама локалне самоуправе.

Честитајући полазницима, министар Жигманов им је поручио да улазе у простор у ком треба да буду свесни одговорности не само себе као индивидуа већ и као припадника мањинских заједница из којих долазе.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Јан Брату рекао је да је овај програм јединствен у Србији јер повезује институције са младима из недовољно заступљених заједница. Он је изразио наду да ће стечено искуство и знање млади однети кући у своје заједнице и применити у својим будућим каријерама.

Поред Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, учесници циклуса 2023. године стажирања су завршили и у Канцеларији Повереника за заштиту равноправности, Канцеларији за јавне набавке, Министарству државне управе и локалне самоуправе, Народној скупштини Републике Србије и Координационом телу Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.