Континуирано улагање државе у побољшање смештајних капацитета у затворима

Континуирано улагање државе у побољшање смештајних капацитета у затворима

28/09/2023 Off By BERB

Фото: Управa за извршење кривичних санкција

 

Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић изјавио је да су, захваљујући радовима и реконструкцијама од 2012. до данас, за скоро 40 одсто повећани смештајни капацитети у Окружном затвору у Београду.

„Ово увећање је посебно значајно јер је реч о највећој притворској јединици у земљи која на месечном нивоу прима до чак 180 лица“, истакао је Царевић који је посетио ОЗ Београд поводом обележавања 70 година постојања ове установе.

Он је навео да овај завод од укупно 12 сада има 11 реновираних блокова у складу са стандардима Савета Европе (СЕ) и додао да се у јулу започело са реконструкцијом последњег блока.

„Борба државе против организованог криминала захтева непрестана улагања ове врсте, али и обуку и запошљавање нових људи који обављају високо ризичне послове који за већи део јавности нису видљиви“, истакао је Царевић.

Он је подсетио да се, према последњем извештају Савета Европе, Србија налази другу годину за редом у групи земаља са адекватним капацитетима за смештај осуђених и притворених лица.

„Уложени су огромни напори последњих 10 година да се реши ово питање које оптерећује затворске управе много богатијих држава попут Француске, Белгије, Италије, Грчке…“, указао је директор Управе.

Царевић је обишао последња два реновирана блока за смештај притворених лица у ОЗ Београд, као и шеталиште које је осликано муралима у циљу хуманизовања овог простора.

На том пројекту је заједно радило више од 50 уличних уметника, студената сликарства, глумаца и професора Академије ликовних уметности, као и сами осуђеници који су претходно на радионицама креативног цртања насликали мурале по мотивима слободе, љубави, природе, хуманости…