Najava predstojećeg Sajma knjiga od 21. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu

Najava predstojećeg Sajma knjiga od 21. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu

28/09/2023 Off By BERB

Piše/Foto: Ranka Čičak

 

Ovogodišnji, 66. beogradski Sajam knjiga biće održan od 21. do 29. oktobra, u halama 1, 1a, 2a i 4 Beogradskog sajma. Osim Francuske, zemlje počasnog gosta, učestvovaće izlagači iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, BiH (Republike Srpske), Italije, Grčke, Turske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana i Egipta.

Gosti programa iz inostranstva su Etgar Keret (Izrael), Kejt Mos (Engleska), Zoao Tordo (Portugalija) i Sajmon Sibag Montefjore (Engleska).

Na današnjoj konferenciji za novinare Siniša Kovačević govorio je o mogućem preseljenju Beogradskog sajma na novu lokaciju i s nostalgijom poželeo da se i iduće godine Sajam knjiga održi na mestu gde se održava 66 godina.

Ove godine pisci ce obeležiti 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja. Razgovaraće o Milošu Crnjanskom i o tome kakav odnos danas imamo prema satiri Radoja Domanovića, kao i o tome šta je u našoj i svetskoj književnosti promenio Kafkin Proces.

Dodeliće se nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat, dečju knjigu, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno izdanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada Bogdan Krsić za najlepšu knjigu, specijalno priznanje za mladog dizajnera i nagrada za najlepšu dečju knjigu.

Radno vreme Sajma knjiga je od 10 – 21 sat, pojedinačna ulaznica – 350 dinara, grupna 250 dinara, a porodična 1.000 dinara.

Najskuplji je parking – 150 dinara po satu.