Sastanak ministara odbrane Srbije i Norveške

Sastanak ministara odbrane Srbije i Norveške

26/09/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom u Starom Generalštabu u Beogradu.

Posle svečanog dočeka pred strojem Garde Vojske Srbije, usledili su tet-a-tet razgovori dva ministra i sastanak delegacija dve zemlje.

Ministar Vučević rekao je da su današnji razgovori bili dobri, da je bilo reči o bilateralnoj vojnoj saradnji, pre svega u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regionu Zapadnog Balkana, tako i u Evropi i svetu.

– Svako je imao mogućnost da iznese svoje viđenje i to je uvek prednost kada razgovarate sa prijateljima ili prijateljskim državama. Vezuju nas dugogodišnje veze ili prijateljstvo između norveškog i naroda Srbije i između dve države. Na mnogo polja uspešno sarađujemo, pre svega u oblasti ekonomije, odnosno oblasti energetike, a voleli bismo, kao Ministarstvo odbrane Republike Srbije, da zajedno uz Vašu podršku i podršku Vaših saradnika vidimo i napredak u saradnji u oblasti odbrane – rekao je ministar odbrane Srbije.

On je zahvalio svom norveškom kolegi na mogućnosti da srpska strana iznese pogled Srbije na sve ono što se dešava, pre svega na Kosovu i Metohiji.

– Ovo su vrlo teški dani za naš narod i nećete zameriti zato što nismo mnogo nasmejani i preterano raspoloženi. Razumećete, jer je veliki bol prisutan, izgubljeni su ljudski životi i Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji – istakao je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbija bi svakako želela da dođe do mira u Ukrajini i da stane rat, jer bi to bio spas za naše ekonomije i za ekonomije Evrope, ali da taj mir bude zasnovan na principima međunarodnog javnog prava, „jer Srbija čvrsto veruje u poštovanje međunarodnog javnog prava, odnosno egzistenciju tog sistema vrednosti pravnih normi“.

Ministar Vučević istakao je spremnost za nastavak saradnje sa Ministarstvom odbrane Kraljevine Norveške, po svim pitanjima koja je norveška strana predložila.

– Naši saradnici će nastaviti razgovore kako bi sve bilo precizno definisano da može da se implementira. Radujem se našim novim susretima, verujem da ćete objektivno izvestiti Vašu vladu o situaciji u regionu i da će Norveška biti prisutna u ovom delu Evrope kao partner i  prijatelj svim zemljama i svim narodima pa tako i vašoj prijateljskoj državi Srbiji – zaključio je ministar Vučević.

Ministar Gram zahvalio je ministru Vučeviću na dobrodošlici i istakao da je prvi put u poseti Srbiji, kao i da je zahvalan na prilici da vidi bar deo naše lepe zemlje. Današnji susret obeležili su, kako je dodao, veoma produktivni razgovori i naglasio da su odnosi između Norveške i Srbije dobri, a da su veze naše dve zemlje snažne. On je istakao da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, čemu Norveška pruža snažnu podršku.

– Srbiju vidimo kao dugoročnog partnera sa kojim imamo duge i pozitivne veze, a imamo i snažne istorijske veze imajući u vidu da je nekoliko hiljada žrtava sa ovih prostora sahranjeno u Norveškoj posle Drugog svetskog rata – rekao je ministar odbrane Norveške.

Prema njegovim rečima, teme današnjeg sastanka odnosile su se na bezbednosne izazove u Evropi, rat u Ukrajini, kao i na izazove koji postoje na Zapadnom Balkanu te poručio da je sastanak obeležila veoma konstruktivna razmena mišljenja. Norveška, kako je naglasio, takođe osuđuje i napade na policiju na Kosovu i Metohiji i ovom prilikom uputio je i izraze saučešća porodicama svih koji su poginuli u tom sukobu.

– Ovaj tragični incident pokazuje koliko je važno da se smanje tenzije i koliko je važan povratak političkog dijaloga, kako bi se izbegla dalja esklacija sukoba – rekao je ministar Gram.

Na kraju obraćanja, ministar odbrane Norveške izrazio je zadovoljstvo zbog finaliziranih projekata i započetih aktivnosti, pre svega na polju vojne medicine, ali i na bilateralnom planu sa Vojskom Srbije.
Današnjim razgovorima prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović i načelnik Uprave za obuku i doktrinu (J-7) Generalštaba brigadni general Muharem Fazlić.