За пројекте од значаја за развој Кањиже ове године 6,5 милиона динара

За пројекте од значаја за развој Кањиже ове године 6,5 милиона динара

26/09/2023 Off By BERB

Фото: МДУЛС

 

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, председник посланичке групе СВМ и СО Суботица Балинт Пастор, председник општине Кањижа Роберт Фејстамер и начелник Севернобанатског управног округа Мирослав Дучић обишли су данас новоасфалтирану улицу Ференца Фехера и модернизовани општински услужни центар у Кањижи.

Реч је о пројектима чију је реализацију Министарство ове године подржало средствима из буџета у укупном износу од 6,5 милиона динара.

У постављање новог асфалта у улици Ференца Фехера Министарство је уложило пет милиона динара, док је у обнову општинског услужног центра, набавку савремене опреме, рачунара, монитора, фотокопир и скенер-апарата, инвестирано 1,5 милиона динара. Асфалтирањем улице повећана је безбедност у саобраћају и трасиран је приступ радној и стамбеној зони „Блок-8“ у Кањижи. Такође, саобраћајница доприноси изградњи пословне инфраструктуре у овом делу општине, а недавно је овде изграђен полигон за обуку кандидата за полагање возачког испита, као први полигон овакве врсте у Кањижи.

„Асфалтирањем продужетка улице Ференца Фехера учињен је значајан корак са аспекта привредног развоја локалне самоуправе, имајући у виду да она повезује ово подручје са индустријском зоном. Већ постоји интересовање инвеститора да уложе новац у пројекте од значаја за локални економски развој, а такође су видљиви и други бенефити за грађане“, навео је Мартиновић.

Он је додао да су реализовани пројекти доказ да удруженим снагама Срба и Мађара може да се оствари много тога што служи општем интересу.

Министар Мартиновић најавио је могућност да Министарство у наредном циклусу определи средства из Буџетског фонда за завршетак обнове Градске куће, симбола општине Кањижа и заштићеног споменика културе. Он је позвао општинско руководство да конкурише за средства у оквиру наредног јавног позива Министарства почетком следеће године, како би кровна конструкција била санирана и реконструисан објекат стар више од 120 година.

Приликом посете Кањижи, министар је уручио и 20 лаптоп рачунара за подстицај развоју и функционисању електронске управе и општинског услужног центра. Такође је обишао и производни погон предузећа Тисамед д.о.о, које годинама успешно производи и пласира различите врсте меда на домаћем и иностраном тржишту.