Pokreni svoj biznis “YourJob2”

Pokreni svoj biznis “YourJob2”

23/09/2023 Off By BERB

Caritas Srbije je otvorio Poziv mladima (do 30 godina) iz Zrenjanina, Niša i Šida da se uključe u program samozapošljavanja u okviru regionalnog projekta YourJob 2 – Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans.

Mladi imaju priliku da kroz ovaj projekat besplatno dobiju obuku i mentorstvo za razvijanje biznis planova, a najbolje ocenjene ideje budu nagrađene sa 4000 evra bespovratnih sredstava za pokretanje privatnog biznisa, socijalnog ili “zelenog” preduzeća.

Detaljno o pozivu (NA OVOM LINKU)

Cilj ovog projekta jeste osnaživanje mladih na Balkanu pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Projekat je finansiran od strane Austrijske razvojne agencije, Caritasa Austrije i Caritasa Francuske, a u Srbiji ga realiuje Caritas Srbije zajedno sa Biskupijskim Caritasom Srem, Biskupijskim Caritasom Zrenjanin i Caritasom Niš. U toku je druga faza projekta, koja se realizuje u Zrenjaninu, Šidu i Nišu. Tokom prve faze projekta, na različite načine osnaženo je više od 1100 mladih iz Zrenjanina, Rume i Aleksinca, a 18 mladih pokrenulo je svoj privatni biznis.

Šta još nudi YourJob2?
Pored finansijske podrške i mentorstva za pokretanje privatnog biznisa, socijalnog ili “zelenog preduzeća” u okviru projekta “YourJob2” mladima se pruža široka lepeza usluga – karijerno vođenje i savetovanje, besplatne obuke poslovnih i “mekih” veština, profesionalni kursevi, plaćene stručne prakse kod poslodavca i još mnogo toga.

O CARITASU SRBIJE
Caritas Srbije aktivan je od devedestih godina prošlog veka, a danas je prepoznat kao pružalac pomoći u urgentnim situacijama, kao zagovarač za reformu sistema zaštite mentalnog zdravlja i proces deinstitucionalizacije, zatim kao promoter socijalnog preduzetništva i važan akter u aktivnostima na polju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Pružanje usluga kućne nege i pomoći u kući starijim i nemoćnim sugrađanima, dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama, usluge vešeraja i pružanje psihosocijalne pomoći migrantima i izbeglicama u kampovima, kuhinja za siromašne, razvoj socijalnog preduzetništva, ekonomsko osnaživanje mladih, smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, usluga korišćenja kupatila i prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći za najugroženije, samo su neke od aktivnosti koje Caritasova mreža u Srbiji realizuje.

Caritas je socio-humanitarna organziacija katoličke crkve čiji je osnovni cilj borba protiv siromaštva i zalaganje za dostojanstvo svih ljudi, bez obzira na njihovu veru, rasu, nacionalnost ili drugo lično svojstvo. U fokusu Caritasovog delovanja su najugroženiji, najmarginalizovaniji i socijalno najisključeniji pojedinci i grupe ljudi. Vizija Caritasa je izgradnja sveta socijalne pravde i bratske ljubavi.

Sedište Caritasa Srbije je u Beogradu, a na njegovom čelu, kao predsednik organizacije, nalazi se beogradski nadbiskup i mitropolit, mons. Ladislav Nemet
Prva Caritasova organizacija osnovana je u Nemačkoj 1897. godine, a pola veka kasnije, tačnije 1951. godine osnovan je Caritas Internationalis. Danas ova globalna organizacija sa sedištem u Rimu broji 162 članice – nacionalne Caritas organizacije, koje deluju u preko 200 zemalja i teritorija. Kao humanitarna organizacija koja je prisutna u skoro svim zemljama sveta i u čijem radu učestvuje na stotine hiljada zaposlenih i volontera širom planete, Caritas je uvek spreman da reaguje neposredno nakon nastupanja prirodnih ili humanitarnih katastrofa na bilo kom kraju planete. Ova činjenica Caritas čini jednom od dve najveće humanitarne organizacije na svetu.