Селаковић на Кајмакчалану поводом обележавања годишњице пробоја Солунског фронта

Селаковић на Кајмакчалану поводом обележавања годишњице пробоја Солунског фронта

17/09/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић предводио је државну церемонију одавања почасти и полагања венаца поводом 105. годишњице пробоја Солунског фронта на Кајмакчалану.

Министар Селаковић указао је на значај обележавања годишњице и самог догађаја о чему, како је додао, сведочи и чињеница да је окупио грађане из свих српских крајева, као и представнике институција: изасланика председника Републике Србије, председника Народне скупштине Републике Српске, председника Покрајинске владе Аутономне Покрајине Војводине и представнике Удружења Карађорђе из Херцег Новог.

Селаковић је подсетио да је овим путем пре тачно 107 година прошла српска војска, пробијајући фронт на Кајмакчалану, највишем врху планине Ниџе, додајући да је српски народ након великог рата Кајмакчалан назвао ,,капијом слободе“ и ,,капијом отаџбине“. Министар је истакао да имамо обавезу да се сећамо ових догађаја у којима је животе изгубило укупно 4.643 војника.

Министар је указао на то да Република Србија, заједно са Републиком Српском, придаје огроман значај неговању културе сећања и изразио уверење да ће у будућности заједно подизати ратне меморијале који су уништени.

Он је истакао да ћемо у знак сећања подизати меморијале и на тлу Северне Македоније, у сарадњи са Владом Северне Македоније, као и на сваком месту где почива српски војник.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић указао је на значај Кајмакчалана и нашег сећања на жртве, које траје кроз векове.