Kreativna radionica za decu NAPRAVIMO PTICU! u MAU

Kreativna radionica za decu NAPRAVIMO PTICU! u MAU

15/09/2023 Off By BERB

U subotu, 16. septembra sa početkom u 11 časova u Muzeju afričke umetnosti biće realizovana posebno osmišljena kreativna radionica za decu pod nazivom: NAPRAVIMO PTICU!

Narod Senufo danas živi na teritorijama država Obale Slonovače, Mali i Burkine Faso. Prema tradicionalnim verovanjima, pored kornjače, kameleona, guštera i krokodila, ptice se smatraju prvim životinjama koje su nastanile svet i stoga zauzimaju važno mesto u mitovima i ritualima ove zajednice. Prikaz ptice sa nadutim stomakom i dugačkim kljunom koji ga dodiruje, a ponekad – kao što primerak u Muzeju svedoči – i malenim ptićem, prema simbolici i verovanju treba da ukaže na muški i ženski princip, plodnost, začetak,  rađanje, rast i razvoj, odnosno, sveukupni boljitak zajednice i njen kontinuitet. 

Pozivamo svu decu uzrasta 8-13 godina da izvajaju zajedničku skulpturu u glini po uzoru na figuru ptice naroda Senufo koja se nalazi na stalnoj postavci Muzeja i koja distiže skoro 120 cm!

Nakon radionice, skulptura će se odliti u gipsu i izložiti na prvoj taktilnoj izložbi u našem Muzeju čije je otvaranje planirano za oktobar 2023. godine.

Radionicu vodi Milica Josimov, vajar i rukovodilac programa u MAU, a prijavu za radionicu sa podacima: ime i prezime i godište, možete poslati na [email protected]

*Radionica NAPRAVIMO PTICU! jedan je od programa sa kojim MAU učestvuje u manifestaciji Dani evropske baštine 2023. Više info na: www.mau.rs