Реализација пројеката из области енергетике на територији АП Војводине

Реализација пројеката из области енергетике на територији АП Војводине

14/09/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас у Новом Саду са председником Покрајинске Владе Игором Мировићем о пројектима у области енергетике који се реализују на територији АП Војводине.

У оквиру листе приоритетних пројеката, планиране су значајне капиталне инвестиције на нивоу покрајине, пре свега изградња нафтовода Србија-Мађарска, којим ћемо диверсификовати правце снабдевања сировом нафтом. Инвеститор на овом пројекту је „Транснафта”, а Покрајинска влада има значајну улогу у фази кад се припрема планска и техничка документације. Разговарали смо и о издавању употребне дозволе за преосталих 42.000 метара кубних складишта нафтних деривата у Ковину, којим ћемо унапредити сигурност снабдевања нашег тржишта. Сведоци смо да цена нафте расте и да енергетска криза није завршена и важно је да повећавамо наше резерве за случај кризних ситуација, рекла је министарка после састанка у Покрајинској влади.

Ђедовић Хандановић и Мировић разговарали су и о пројектима унапређења енергетске ефикасности у јавним објектима, као и програму субвенција за грађане које се спроводе у локалним самоуправама на територији Војводине. Мировић је информисао министарку о пројектима Покрајинске владе за повећање степена енергетске ефикасности у објектима јавне намене на територији АП Војводине, вредним више од три милијарде динара чија је реализација започела ове године.

Дубравка Ђедовић Хандановић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић разговарали су данас у Новом Саду о пројектима унапређења енергетске ефикасности у јавним домаћинствима и јавним зградама.

„Министарство рударства и енергетике одобрило је финансирање пројеката унапређења енергетске ефикасности јавних објеката у 21 локалнoj самоуправи, за шта смо обезбедили око 400 милиона динара. Један од пројеката који ћемо подржати је и енергетска санација ОШ „Бранко Радичевић” у Новом Саду, где укупна инвестиција износи око 63 милиона динара. Радови ће почети веома брзо, одмах по избору извођача. Поред значајних уштеда енергије, на овај начин обезбедићемо и боље услове за укупно скоро 700 учесника и запослених”, рекла је министарка након састанка са градоначелником Ђурићем у Новом Саду.

Пројектима енергетске санације јавних зграда који спроводи Министарство биће између осталог обухваћене зграде основних и средњих школа, вртића, домова културе, домова здравља, спортских објеката, унапређење јавног осветљења. Смањење потрошње енергије као резултат спроведених мера као што су замена врата и прозора , унапређење изолације, замена котлова ефикаснијим, уградња соларних панела, износиће између 30 и 50 одсто.

На састанку је било речи и о програму енергетске санација породичних кућа и станова, за који у Новом Саду вредност пројекта износи око 70 милиона динара. ”Очекује се да Град ускоро распише јавни позив за грађане, који ће уз субвенције државе државе и локалне самоуправе унапреде ефикасност у својим домовима, да троше мање електричне енергије, гаса, односно топлотне енергије, и да смање своје рачуне”, рекла је Ђедовић.

Ђедовић Хандановић је нагласила да су Министарство и Град Нови Сад у енергетску ефикасност од 2016. у том граду инвестирали око 216 милиона динара, укључујући јавне објекте и субвенције за домаћинства.

На данашњем састанку разговарано је и о припремама за грејну сезону, плановима за модернизацију система даљинског грејања у Новом Саду, који би подразумевао и увођење обновљивих извора енергије, као и о олакшицама за струју, гас и грејање које грађани могу да остваре стицањем статуса енергетски угрожених купаца.