Унапређење енергетске ефикасности у 21 локалној самоуправи

Унапређење енергетске ефикасности у 21 локалној самоуправи

13/09/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да је на основу Јавног позива за доделу средстава за унапређење енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја у градовима и општинама, који је расписан у априлу ове године, ресорно министарство одобрило финансирање пројеката у 21 локалној самоуправи, за шта је обезбеђено 400 милиона динара.

 

Ђедовић Хандановић је истакла да је унапређење енергетске ефикасности у јавним објектима, школама, вртићима, домовима здравља и другим објектима на локалу стратешки циљ државе како бисмо остварили уштеду енергије, смањили трошкове грејања зими и хлађења лети, али и умањили негативне утицаје на животну средину.

Министарка рударства и енергетике најавила је да се почетак радова очекује након избора извођача радова крајем ове, односно почетком наредне године.

Завршетком санације смањиће се потрошњу енергије од 30 до 50 одсто у зависности од примењених мера и побољшаће се услови рада и боравка у објектима, како за запослене тако и за кориснике и посетиоце, рекла је Ђедовић Хандановић.

Након спроведеног јавног позива, одобрена су средства за финансирање пројеката енергетске санације основних и средњих школа, управних зграда, вртића, домова културе, домова здравља, спортских објеката, постројења за прераду воде и јавног осветљења у: Босилеграду, Ваљеву, Владичином Хану, Врњачкој Бањи, Градској општини Гроцка, Градској општини Савски венац, Деспотовцу, Краљеву, Крушевцу, Лесковцу, Нишу, Новом Пазару, Новом Саду, Пироту, Рачи, Рашкој, Свилајнцу, Трстенику, Ћићевцу, Убу и Ужицу.

Мере енергетске санације које ће се финансирати кроз јавни позив обухватају, између осталог, замену прозора и врата, унапређење изолације зграда, замену котлова ефикаснијим и уградњу топлотних пумпи, уградњу соларних колектора за топлу воду, модернизацију јавног осветљења и уградњу соларних панела.

Министарство рударства и енергетике је до сада реализовало осам јавних позива у оквиру којих је енергетски санирано 145 јавних објеката у 145 ЈЛС у укупној вредности од 2,7 милијарди динара, чиме је остварена уштеда од око 30 милиона KWh годишње, као и смањење емисије CO2 око 13.000 тона годишње.