Izbor: Marija RADOVIĆ Potrebno: 250 g pečurki bukovača 1 pile od 1,30 kg 8 glavičica ukiseljenog luka 1

Saveti: Koliko se dugo mogu čuvati namirnice u frižideru
12/09/2015
Namirnice u firžideru mogu duže da traju nego što je napisano u deklaraciji proizvođača. Nudimo vamlistu produženog trajanja

Frižider treba da bude namešten na temperaturu ne veću od 4.4 stepeni Celzijusa, a svaku namirnicu najsigurnije je iskoristitido datuma označenog na etiketi “rok trajanja do…»” ili slično.
Ali, kad ste već nešto otvorili i ostavili u frižider za kasnije, evo koliko dugo može ostane u njemu da bi ste mogli kasnije bezbedno da ranu ili piće koristite.
Alkohol
Pivo: jedan dan ako je propisno zatvoreno nakon otvaranja
Šampanjac: 3 do 5 dana
Vino: 3 do 5 dana
Mesni proizvodi
Govedina, janjetina, svinjetina, teletina: tri do pet dana
Kuvana perad: tri do četiri dana
Pečena govedina i ćuretina: tri do četiri dana
Sirova govedina i ćuretina: dan do dva
Sirova perad: dan do dva
Slanina: nedelju dana
Mlečni proizvodi
Jaja: tri do pet nedjelja
Jogurt: sedam do deset dana nakon isteka označenog roka trajanja.
Mleko: Nedelju dana nakon isteka roka.
Parmezan: tri meseca nakon isteka roka trajanja na etiketi proizvođača.
Tvrdi sirevi: nedelju do dve.
Morski plodovi:
Kuvani losos, škampi i tuna: tri do četiri dana
Sirovi losos, škampi i tuna: dan do dva
Voće i povrće
Avokado: dva do tri dana
Borovnice: nedelju do dve
Breskve: tri do pet dana
Brokula: tri do pet dana
Celer: nedelju do dve
Grožđe: pet do sedam dana
Jabuke: tri do četiri nedelje
Maline i jagode: dva do tri dana
Mrkva: dve do tri nedelje
Salata: tri do pet dana
Sok od pomarandže : sedam do deset dana
Začini
Humus: jedna nedjelja
Javorov sirup: neodređeno
Kečap: šest meseci
Majonez: 2 do 3 meseca
Senf: jedna godina♦
HRANA
Recept: Pijana piletina
DILEMA: HRANA BEZ, ILI SA GLUTENOM?
Za obolele od celijakije, životno opasne autoimune bolesti koja uništava digestivni trakt, izbegavanje glutena znači da neće oštetiti tanko crevo, pa je nužno izbaciti ga iz ishrane, no za sve druge to je nepotreban, pa čak i potencijalno opasan način ishrane Peneto iz Expressa