Послови јавне управе транспарентнији увођењем eПисарнице

Послови јавне управе транспарентнији увођењем eПисарнице

11/09/2023 Off By BERB

Фото: МДУЛС

 

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић разговарао је данас у Новом Саду са градоначелником Миланом Ђурићем и начелником Јужнобачког управног округа Миланом Новаковићем о добрим примерима праксе функционисања Новог Сада и пројектима који су у фази реализације, о функционисању инспекцијских служби, као и о увођењу најновнијег државног софтверског решења eПисарница.

Мартиновић је истакао да је успостављање eПисарнице велико достигнуће и одличан пројекат који држава спроводи и подсетио да су од 1. септембра ове године њоме умрежени сви органи јавне управе, што значи да ће послови администрације, али и инспекцијских служби, бити транспарентнији.

Такође, Мартиновић је истакао да је увођење овог софтвера велики корак напред у дигитализацији свеукупне државне управе и подсетио да тренутно имамо више од два милиона такозваних еГрађана.

Министар је говорећи о проблему недовољног број инспектора и њихових зарада, изразио уверење да ће они бити превазиђени израдом Нацрта закона о изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору, на којем МДУЛС и друга министарства интензивно раде.

Мартиновић је нагласио да је Нови Сад, поред Београда, пример целокупног просперитета који је Србија забележила у протеклих 10 година, пре свега, захваљујући мудрој политици коју спроводи председник Републике Александар Вучић.

Мартиновић је том приликом Градској управи уручиo лаптоп рачунаре као вид подршке развоју и функционисању електронске управе у Новом Саду.

Током боравка у Новом Саду, министар Мартиновић је обишао и зграду Јужнобачког управног округа где је разговарао са представницима округа и као вид подршке бржем и квалитетнијем раду донирао лаптоп рачунаре.

Јужнобачки управни округ је заиста један од најефикаснијих округа, са врло агилним начелником, који је посвећен свим актуелним темама од значаја за грађане градова и општина на територији целог округа, оценио је министар.

Мартиновић је нагласио да, имајући у виду начин на који функционише, може да оцени да Јужнобачки управни округ представља најбољи пример округа као добре споне између јединица локалне самоуправе и државе.