Простор за будућу сарадњу са НР Кином на научним пројектима

Простор за будућу сарадњу са НР Кином на научним пројектима

11/09/2023 Off By BERB

Фото: НИТРА

 

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић изјавио је данас да у Шангају постоји изузетно посвећена заједница која ради на ширењу научно-технолошких паркова, као и на технолошком трансферу.

Гроздић, који предводи делегација ресорног министарства у овом кинеском граду на позив Министарства науке Кине и Града Шангаја, истакао је да су имали сјајну прилику да са колегама из Кине и Шангаја разговарају о томе како да организују и развијају иновациону инфраструктуру и како да заједнички сагледају простор за потенцијалну будућу сарадњу на научним пројектима.

Државни секретар је навео да је делегација ресорног министарства имала прилику да посети World EXPO музеј и да види импресивну колекцију која ће Србији свакако послужити као инспирација у даљој организацији ЕXPO2027 специјализоване изложбе која ће бити одржана у Београду.

Гроздић је рекао да се делегација из Србије састала и са заменицом градоначелника Шангаја задуженом за науку. Добро је да градови препознају значај иновација и науке и да на овом нивоу постоји посебан секретаријат који се бави науком и иновацијама, што доприноси како бољем животу грађана, тако и економском просперитету града, те се надам да ћемо и у Србији имати прилику да видимо градове и општине који у своје организационе структуре уносе помоћнике и секретаре за науку и иновације, навео је он.

Делегација је такође посетила Биотехнолошки парк Џанђанг медицинске долине, као и иновационо-технолошку зону NeoBay, где су из прве руке имали прилику да сведоче значају иновација и предузетништва за технолошки напредак.

Такође, помоћнице министарке Марина Соковић и Ивана Вукашиновић посетиле су шангајски Institute of Materia Medica, а ова посета је покренула важне дискусије и поставила темељ потенцијалној сарадњи у овој области.

Марина Соковић и Ивана Вукашиновић су учествовале на Женском самиту, где је Марина Соковић одржала истакнуто предавање о улози жена у области науке. Посебну пажњу привукла је презентована информација о томе да у Србији ради виећи број научника женског него мушког пола.

Државни секретар Вукашин Гроздић говорио је на церемонији отварања и главном форуму InnoMatch EXPO. Овај форум отворио је кинески министар за науку и технологију господин Ванг.

„Србија је на добром путу, потребно је да наставимо са развојем научно-технолошких паркова, регионалних иновационих стартап центара, као и иновационих центара на универзитетима. То ће нам гарантовати већи број иновативних предузећа, стартап компанија и последично увећање бруто домаћег производа“, закључио је Гроздић.