Представљен идејни концепт првог Иновационог дистрикта у Србији

Представљен идејни концепт првог Иновационог дистрикта у Србији

09/09/2023 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић

 

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић представио је данас идејни концепт првог Иновационог дистрикта у Србији и Југоисточној Европи на српском инвестиционом форуму у оквиру 23. Међународног сајма инвестиција и трговине – CIFIT, у кинеском граду Сјамену.

Том приликом Јовановић је изразио посебно задовољство што наши сусрети у Сјамену потврђују државну политику Републике Србије која има јасно трасиран пут када је реч о традиционално пријатељским односима са Народном Републиком Кином, додавши да у наредним годинама очекујемо да ће бити још чвршћи уз узлазни тренд сарадње у свим областима. Република Србија са Народном Републиком Кином негује односе пуне поштовања који су основни постулат за изузетно јаке политичке, економске и културне везе наших народа и истакао да смо значајне резултате остварили у реализацији бројних инфраструктурних пројеката у којима су кључне улоге одиграли изузетни политички и пријатељски односи и подршка председника Народне Републике Кине Сија Ђинпинга и председника Републике Србије Александра Вучића.

Министар је представио идејни концпет будућег Иновационог дистрикта који је од велике важности за даљи развој дигитализације и иновационог екосистема у Републици Србији.

Он је изјавио да ће се Иновациони дистрикт налазити у Крагујевцу, на само 140 км од Београда, граду који се у кратком периоду од зачеља технолошког развитка, развио у српску силицијумску долину и важан технолошко-иновативни центар и додао да Иновациони дистрикт представља јединствен комплекс информационих, иновативних, креативних и дигиталних делатности у Србији и у региону.

Јовановић је рекао да ће се Иновациони дистрикт простирати на 56.000m2 и да је замишљен као креативно-иновативни, дигитални центар са забавним и спортским садржајем, у коме ће чланови ИТ заједнице моћи да се друже и раде a разликоваће се по томе што ће она бити отворен за грађане и посетиоце.

„У оквиру овог објеката налазиће се и засебни простори за ИТ – бизнис инкубатори, стартапови, део за примену вештачке интелигенције у којем ће се налазити центар за развој роботике, затим smart city центар за развој паметних енергетских система, умрежавање паметне инфраструктуре, истраживачке лабораторије, центар за промоцију дигитализације, део за биоинформатику и биоинжењеринг са простором за истраживања и лабораторијама, а налазиће се и едукациони центар за обуке студената – мали стартап простори, хакатон за средњошколце, радионице за млађи и школски узраст, центар за промоцију науке и многе друге области које су важне за унапређење научно-технолошких достигнућа. У Иновационом дистрикту ће бити изграђен и 5. научно-технолошки парк у Србији, што значи још нових радних места за инжењере, ИТ-јевце, Крагујевчане и околину“, истакао је Јовановић.

На српском инвестиционом форуму у Сјамену су, поред Иновационог дистрикта у Крагујевцу, представљена још три пројекта Републике Србије – Изложба Експо 2027, БИО4 кампус у Београду и Мапа инвестиција за циљеве одрживог развоја УН за Србију, коју су заједнички израдили Влада Републике Србије и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији.

CIFIT је највећи инвестициони сајам на свету који се ове године одржава под слоганом „Отвореност и интегрисаност пут ка квалитетном развоју. У фокусу овогодишњег сајма биће зелена енергија, одрживи развој и дигитална економија.

Поред министра информисања и телекомуникација, Михаила Јовановића, делегацију Србије у Кини чине и потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.