Континуирано улагање у систем предшколског васпитања и образовања

Континуирано улагање у систем предшколског васпитања и образовања

08/09/2023 Off By BERB

Фото: Министарство просвете

 

Министарка просвете Славице Ђукић Дејановић присуствовала данас је почетку радова на изградиа новог вртића у Петровцу на Млави.

 

Нови вртић ће обезбедити 200 места за децу у овој општини, а објекат ће се простирати на преко 1350 м2 за чију изградњу Министарство просвете је издвојило преко 184 милиона динара. Завршетак градње се очекује у наредних 12 месеци.

Ђукић Дејановић је нагласила да Министарство одлучно наставља са улагањем у систем предшколског васпитања и образовања, јер чврсто верујемо да на тај начин улажемо у будућност.

Она је истакла да ово није само темељ за нови објекат већ и темељ за боље сутра, и додала да пројектом „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“, који се спроводи у сарадњи са локалном самоуправом и уз подршку Светске банке, пружа се прилика сваком детету да расте, учи и да се развија у стимулативном окружењу које ће им омогућити да развију свој пуни потенцијал. Изградњом још једног објекта улаже се у будућност најмлађих, а уједно пружа се подршка њиховим родитељима.

Уговори о финансирању и изградњи новог вртића у Петровцу на Млави потписани су у јулу 2023. године у Министарству просвете.

Председник Општине Петровац на Млави Душко Нединић ја истакао да је захвалан Председнику републике Србије, Влади републике Србије и Министарству просвете на подршци и разумевању проблема са којима су се суочавали, али и на свему осталом што чине за унапређење образовног сектора у тој општини. Он је захвалио Бранку Ружићу захваљујући коме су и добили ову шансу, као и министарки Ђукић-Дејановић, уз чију подршку ће и завршити овај пројекат.

Министарство просвете у сарадњи са Светском банком у оквиру пројекта „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“ спроводи изградњу нових, доградњу, адаптацију и опремање постојећих објеката на територији Србије. Реализацијом овог пројекта, вредности 47 милиона евра, биће обезбеђено 11000 нових места за децу у систему предшколског васпитања и образовања. Пројекат, поред проширења капацитета и изградње предшколских установа, посебну пажњу посвећује унапређивању знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача. Битан аспект програма је и инклузија малишана од најранијег узраста, као и сензибилисање опште јавности и едукација родитеља о значају раног развоја и ране инклузије.