Широко и квалитетно остваривање мањинских права у Србији

Широко и квалитетно остваривање мањинских права у Србији

08/09/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов учествовао је на Конференцији Федералне уније европских мањина ФУЕН 2023. у Печују, у Мађарској.

У панел дискусији о положају националних мањина у земљама Западног Балкана у контексту европских интеграција, Жигманов је нагласио да питање положаја националних мањина није само унутрашња ствар појединих земаља и пратеће правне регулативе, већ је оно испреплетено бројним везама и мрежама европских интеграција, а успостављено нормативним оквиром међународних организација, пре свега документима Савета Европе.

Исто тако, положај националних маљина може се оснажити и билатералним споразумима између двеју држава које имају припаднике свога народа у другим земљама. Министар је истакао да такве споразуме Република Србија има, од суседних држава, са Мађарском, Румунијом, Хрватском и Северном Македонјом, што су додатни механизми заштите националних мањина, које онда имају своје последице и на процес европских интеграција.

У свим државама Западног Балкана, па тако и Република Србија, подвукао је министар, европске интеграције имају приоретно место на својим спољнополитичким агендама, што је оценио добрим, и све су оне хармонизовале своје законодавство са кључним нормативним документима Савета Европе и вредностима ЕУ које се односе на националне мањине, што поспешује европске интеграције.

Он је нагласио да је широко, богато и квалитетно остваривање мањинских права у Србији постало саставни део садржаја преговарачког Поглавља 23, о чему се континуирано извештава у процесу напретка у европским интеграцијама, што се позитивно цени.

Политичке елите мањинских заједница су готово плебисцитарно опредељене за европске интеграције, а у њиховој перцепцији ЕУ је правно уређена, институционално функционална, добро успостављена заједница са развијеним политикама, закључио је министар Жигманов додајућу да грађани мањинских заједница виде предност живота у таквим заједницама те да су они добри савезници у европским интеграција свих држава Западног Балкана.

ФУЕН је међународна организација која окупља политичке и друге организације националних мањина из читаве Европе.