Субвенције привредницима у три општине на југу Србије

Субвенције привредницима у три општине на југу Србије

08/09/2023 Off By BERB

Foto: Sky Production Bujanovac

 

Министар државне управе и локалне самоуправе и председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Александар Мартиновић присуствовао је данас потписивању уговора са 14 привредника из Прешева, Бујановца и Медвеђе о додели субвенција у износу од 34 милиона динара.

Потписивању уговора присуствовали су и директор Службе Координационог тела Ненад Митровић, председник Општине Бујановац Нагип Арифи и представници општина Прешево и Медвеђа.

Служба Координационог тела већ 11 година додељује новчана средства у виду субвенција привредницима у ове три општине. До почетка 2023. године 175 привредника добило је више од 425 милиона динара, што је резултирало запошљавањем више од 350 људи.

Ове године опредељено је нешто више од 14 милиона динара за шест привредника из Бујановца, приближно 13 милиона динара за пет привредника из Прешева и око седам милиона динара за три привредника из Медвеђе.

Мартиновић је истакао да данашњи догађај илуструје чврсту опредељеност Владе Републике Србије да помогне економски развој овог дела земље.

Министар је нагласио да су новчана средства данас добили и српски и албански привредници и навео да је једини критеријум при одабиру предузећа која ће бити субвенционисана био тај да испуњавају све услове из конкурса.

Мартиновић је поручио да ће Влада Републике Србије и Координационо тело и убудуће помагати привредницима из Прешева, Бујановца и Медвеђе. Министар је нагласио да ове локалне самоуправе спадају у категорију недовољно развијених општина и потребно је да уложимо додатне напоре да људима који се баве различитим привредним активностима у овом делу Србије помогнемо и олакшамо, да постакнемо економски развој и подигнемо животни стандард.

Министар Мартиновић је привредницима који су данас потписали уговоре пожелео да успешно послују, да наменски искористе додељена средства, да запосле људе и прошире капацитете своје производње, као и да унапреде квалитет својих производа и услуга и што боље се позиционирају, пре свега на тржишту Србије, али и ван граница Србије, уколико је то могуће.

Мартиновић је претходно са председником Општине Бујановац Нагипом Арифијем имао веома конструктиван разговор о свим изазовима са којима се ова локална самоуправа суочава и закључак је да је потребан заједнички приступ решавању проблема.

Он је подсетио на то да је у претходним месецима одржао састанке и са председницима општина Прешево и Медвеђа Шћипримом Арифијем и Драганом Кулићем и нагласио да ће МДУЛС и Координационо тело у наредном периоду бити присутнији на терену, како би разговарали са челницима ове три општине, али и грађанима и привредницима који ту живе и раде.