Побољшање демографске слике један од приоритета Србије

Побољшање демографске слике један од приоритета Србије

05/09/2023 Off By BERB

Фото: Дејан Урошевић

 

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић учествовала је на Међународном конгресу о становништву, здрављу и развоју, који се одржава у Каиру, у Египту, где је истакла да је Србија на добром путу да има бољу демографску будућност.

Министарка Кисић, која је била почасни гост овог конгреса, нагласила је да Србија има свеобухватан приступ када је у питању побољшање демографске слике, кроз велики број различитих пронаталитетних мера и политика подршке породицама. Све мере које се примењу последњих година су почеле да дају резултате, јер смо после скоро четири деценије успели да зауставимо негативан тренд пада броја новорођене деце.

На панелу посвећеном демографским питањима и здравственој заштити, Кисић је рекла да је питање побољшања демографске слике једно од најважнијих питања за Републику Србију.

Министарка Кисић је указала да је стопа фертилитета у Србији сада 1,63, што је велики успех уколико се упореди са стопом из 2011. године, када је износила 1,36.

Кисић је нагласила да су демографска кретања становништва суштина будућности и развоја једне нације. „Свесни смо чињенице да изазови старења популације и промена демографске структуре захтевају свеобухватан приступ, а да се резултати свих мера виде тек након неколико година“, додала је она и указала да Република Србија у том циљу примењује велики број различитих мера, које за циљ имају стварање подстицајног окружења за заснивање и проширење породица. Те мере подразумевају финансијску подршку приликом рађања детета, субвенције за мајке за куповину прве некретнине, суфинансирање пронаталитетних пројеката и мера у локалним самоуправама, као и мера које за циљ имају усклађивање рада и родитељства.

Влада Републике Србије и Министарство за бригу о породици и демографију, према њеним речима, активно раде и на изради три стратешка документа – о активном и здравом старењу, о подстицању рађања и о репродуктивном здрављу, које такође треба да допринесу још ефикаснијој политици када је у питању подршка породици.

Кисић је нагласила да фокусирање на подршку породици, здравствену заштиту, образовање и економски развој може обезбедити светлију и напреднију будућност наше нације.

Министарка Кисић је захвалила Арапској Републици Египат, чији је председник Абдел Фатах Ел Сиси присуствовао отварању Конгреса, на позиву да Република Србија учествује у раду овог скупа и изнесе своју политику када су у питању демографска кретања.