Вујовић представила кампању „Не пали стрњику!”

Вујовић представила кампању „Не пали стрњику!”

04/09/2023 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Почетак кампање од националног значаја „Не пали стрњику!“, са циљем заустављања штетне праксе паљења жетвених остатака, а самим тим и спречавање пожара који доводе до загађења ваздуха и уништавају околину и имовину, свечано је данас обележен у Министарству заштите животне средине.

Министарка Ирена Вујовић навела је да ће кампањом бити скренута пажња на штетност и кажњивост паљења биљних остатака на њивама након жетве, али и на савете како да се они збрину на начин који не штети животној средини и не угрожава здравље и безбедност људи.

„На састанцима Радне групе на нивоу Владе Србије закључили смо да паљење жетвених остатака које почиње у ово доба године знатно нарушава квалитет ваздуха и укупно стање животне средине. Само у прошлој години, забележено је око 15.000 пожара на отвореном, што је не само штетно него и противзаконито. Иако постоји казнена политика, надам се да ће кампања коју спроводи Министарство које водим, допринети да се свест сваког појединца подигне на виши ниво и да се већ у овој сезони смањи број пожара и казни.
Позивам пољопривреднике и све грађане Србије да учине корак напред и да не пале жетвене остатке, јер је ово заједничка борба за све нас и будуће генерације“, рекла је Вујовић.

Кампања је, како је додала, резултат добре сарадње Министарства заштите животне средине, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а реализује се уз подршку Делегације ЕУ у Србији и Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Стални представник УНДП-а у Србији Јакуп Бериш истакао је да ова организација континуирано подржава Владу Србије у подизању свести јавности о штети и опасностима које паљење стрњике изазива и апелима да се пољопривредници окрену безбедним методама одлагања жетвених остатака.
Он је оценио да је овогодишња кампања „Не пали стрњику“ део активности за смањење загађења ваздуха и животне средине, која се спроводи у оквиру иницијативе „ЕУ за зелену агенду у Србији“. Циљ је, како је навео, да се заједно са националним и локалним институцијама ради на заштити здравља и безбедности људи, као и очувању биодиверзитета и смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева изјавила је да је задовољна што може да се придружи покретању кампање која подиже свест о опасностима које носи спаљивање стрњике – „Не пали стрњику!“.

Она је истакла да кампању, захваљујући фондовима ЕУ, спроводе партнери из УНДП-а и релевантна министарства, додајући да законодавство ЕУ снажно обесхрабрује спаљивање стрњике, јер је научно доказано да је то више штетно него корисно и да носи бројне ризике попут пожара, загађења ваздуха и деградације земљишта.
Оценила је и да пољопривредна продуктивност зависи од здравих екосистема који су у сржи Европског зеленог договора – обећање ЕУ да ће постати климатски неутрална до 2050. године, између осталог смањењем емисија гасова са ефектом стаклене баште и обнављањем биодиверзитета.