Најоштрија осуда уништавања натписа Суботица на мађарском језику

Најоштрија осуда уништавања натписа Суботица на мађарском језику

03/09/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов снажно и недвосмислено осудио је вандалски чин у ком су прошле ноћи оштећена слова са именом Суботице на мађарском језику, оцењујући га као чин којим се брутално крши право припадника мађарске заједнице на службену употребу свог језика и писма.

Приликом обиласка места где су стајала сада уништена украсна слова на уласку у град, министар је посебно истакао да тако нешто у апсолутној супротности с прокламованом политиком интеграције и остваривања права припадника националних мањина коју води Влада Републике Србије на челу са премијерком Аном Бранабић, као и председник Републике Србије Александар Вучић.

Министар Жигманов је рекао да очекује да ће припадници Министарства унутрашњих послова наћи виновнике, а правосудни органи процес окончати адекватном казном.

Србија је, рекао је Жигманов, држава свих њених грађана у којој је свакој заједници обезбеђено уживање права која гарантују Устав и закони.

На крају, министар Жигманов исказао је очекивање да ће се у најкраћем року натписи на мађарском језику обновити и вратити у првобитно стање.