Наставак политике економског оснаживања Србије

Наставак политике економског оснаживања Србије

02/09/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

На данашњој седници Владе Републике Србије усвојен је Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2023. годину, а потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали оценио је да је овај ребаланс буџета наставак политике даљег економског оснаживања Србије, подршке грађанима и привреди, као и наставак превазилажења ефеката светске кризе, са што мањим последицама по Србију.

 

Министар Мали је нагласио да се наставља борба за јаку и снажну земљу, за стабилну економију, нове капиталне инвестиције, нове инвеститоре, додатна радна места и бољи и квалитетнији живот грађана Србије.

Како је Мали објаснио, то значи да приоритет остаје побољшање животног стандарда грађана, јачање привреде уз фокус на помоћ пољопривредницима и наставак великог инвестиционог таласа који смо започели, односно, реализација највећих капиталних пројеката у области инфраструктуре, саобраћаја, здравства и спорта.

Као прилог томе, Мали је истакао да је од јануара до августа остварен суфицит републичког буџета у износу од 31,5 милијарди динара, што је боље од плана за чак 142,1 милијарду динара, с обзиром на то да је планирани дефицит, у овом периоду, износио 110,6 милијарди динара.

Министар је навео да се ребаланс буџета ради пре свега због бољих резултата, дакле имамо један позитиван ребаланс и то захваљујући бољој наплати прихода у износу од чак 60,6 милијарди и додао да укупно планирани приходи износе 1.904 милијарде динара.

Мали је нагласио и да је дефицит буџета мањи него што је било планирано, а што је добра вест за грађане и привреду.

Ребалансом је предвиђен фискални дефицит буџета Републике од 227,5 милијарди динара, што је 2,8 одсто БДП-а, истакао је министар и додао да имамо бољи резултат него што смо планирали, с обзиром на то да је пројектовани дефицит износио 3,3 одсто, односно 264 милијарде динара.

Ребалансом буџета, како је рекао, биће омогућено повећање плата за 5,5 одсто за запослене у просвети, за неговатељице у установама социјалне заштите и за медицинске сестре и техничаре.

Министар Мали је најавио да ће од 1. октобра бити повећане и пензије, такође за 5,5 одсто и нагласио да затим од 1. јануара следи још једно повећање плата за све запослене у јавном сектору, од приближно 10 одсто, и још једно повећање пензија од 14,8 одсто. Осим тога, у ребалансу буџета се налази и помоћ за мајке, односно децу до 16 година, од по 10.000 динара за свако дете, подсетио је министар.

„Осим ових великих издвајања за наше грађане, која ће допринети побољшању квалитета њиховог живота, издвојили смо и средства за нове капиталне пројекте и то додатних 23 милијарде динара. Ова издвајања су повећана са 427,2 милијарде на 452,3 милијарде динара, док су на нивоу опште државе издвајање за капиталне инвестиције повећана са 545,5 милијарди на 584,6 милијарди, а што је чак 7,2 одсто БДП-а. То значи новац за обилазницу око Крагујевца, почетак изградње неопходне инфраструктуре за специјализовану изложбу ЕКСПО, тунел у центру Београда Карађорђева – Булевар Деспота Стефана, радове на изградњи београдског метроа и Фрушкогорски коридор, прецизирао је потпредседник Владе.

Део средстава, образложио је министар Мали, биће намењен и за додатне субвенције у пољопривреди, као што је и обећано, али и за лечење ретких болести и лечење у иностранству.

„Ми смо, и у изразито тешким условима, успели да остварујемо раст БДП-а, да очувамо запосленост и привредну активност и покажемо да је држава ту за привреду и грађане”, подсетио је министар.

Мали је закључио да томе најбоље сведочи чињеница да смо успели да одржимо јавни дуг под контролом који је сада на нивоу од 50,9 одсто, да сачувамо радна места и смањујемо незапосленост до данашњих 9,6 одсто, уз рекордан прилив страних директних инвестиција од 4,5 милијарди евра колико очекујемо ове године.