Расписан конкурс за представљање Србије на 60. Међународној изложби савремене уметности у Венецији 2024.

Расписан конкурс за представљање Србије на 60. Међународној изложби савремене уметности у Венецији 2024.

02/09/2023 Off By BERB

Данас је расписан конкурс за предлог пројекта за представљање Републике Србије на 60. Међународној изложби савремене уметности у Венецији од 20. априла до 24. новембра 2024. године.

 

Конкурс за избор пројекта који ће представљати Србију у павиљону „Србија” у Ђардинима у Венецији у име Министарства културе Републике Србије раписао је Музеј савремене уметности и Фондација Музеја.

Фокус јубиларног, 60. Бијенала уметности у Венецији под насловом „Странци свуда” (Stranieri Ovunque) биће на уметницима који су и сами странци, имигранти, исељеници, припадници дијаспоре, емигранти, прогнани и избеглице – посебно они који су се кретали између глобалног југа и глобалног севера.

Наслов централне изложбе „Странци свуда” према изјави кустоса Адријана Педроса преузет је од уметничког колектива Клер Фонтен (Claire Fontaine) из Париза и Палерма и њихове серије радова из 2004. године. У питању су неонске скулптуре у различитим бојама које на скоро свим језицима исписују речи „Странци свуда”, док сам термин води порекло од имена торинског колектива који се борио против расизма и ксенофобије у Италији почетком 2000-их: Stranieri Ovunque.

На конкурс могу се пријавити уметници/кустоси (ауторски тимови), са независне сцене, као и из установа културе. Потребно је да имају запажене активности као што су самостална излагања, ауторски пројекти, групна излагања, или коауторски пројекти, реализовани у значајним домаћим, регионалним и међународним музејима и центрима савремене уметности, као и на значајним регионалним и међународним манифестацијама.

Конкурс је отворен од данас, 2. септембра до 2. октобра 2023. године.

Заинтересовани за учешће на конкурсу своје предлоге могу послати електронским путем, на адресу: [email protected], као и поштом у запечаћеном омоту са назнаком: „Конкурс – 60. Бијенале у Венецији 2024”, на адресу Музеја савремене уметности (Ушће 10, блок 15, 11000 Београд).

Стручни савет ће након завршетка конкурса направити ужи избор најбоље оцењених пројеката, а одабрани уметници имаће додатно време за припрему презентације и интервјуа, који ће бити обављени у периоду до 10. новембра 2023. године.

Имена одабраних аутора или ауторских тимова, као и коначни резултат, биће објављени на сајту Министарства културе најкасније до 1. децембра 2023. године.

Детаљне информације у вези са расписаним конкурсом и документација налазе се на линку: https://kultura.gov.rs/konkurs/30/64f1e218dd2de