Држава посвећена оснаживању и развоју воћарства

Држава посвећена оснаживању и развоју воћарства

01/09/2023 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић присуствовала је данас отварању 18. Сајма шљива у Осечини и том приликом поручила да ће држава наставити да помаже развој воћарства, а нарочито узгајање шљиве имајући у виду да смо у светском врху по производњи овог воћа и извозу суве шљиве.

Гојковић је истакла да отварањем 18. Сајма шљива негујемо традицију и наслеђе, док истовремено промовишемо и наше потенцијале, а шљива, или како је са правом зовемо „плаво злато“ је један од најзначајнијих српских производа.

Министарка културе је указала да ако се о Сајму шљива у Осечини зна широм наше земље и региона, о шљиви и шљивовици данас се зна широм света и можемо бити поносни на нашу традицију, као и знање и вештине за припрему шљивовице у домаћинству коју је Унеско на предлог Министарства културе уписао 2022. године на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

То обавезује нашу државу да посвећено ради, оснажује и помаже развој воћарства, а нарочито узгајање шљиве, посебно имајући у виду да се налазимо у светском врху по производњи шљиве и извозу, пре свега суве шљиве, нагласила је Гојковић.
Према њеној оцени, манифестацијама каква је ова данашња додатно се помаже унапређење шљиварства на овом подручју.

Министарка културе је нагласила да Осечина баштини импозантну историју и наслеђе које је и данас на понос њеним грађанима и читавој нашој земљи и вековима је позната по честитим и вредним домаћинима, јунацима, истинским и правдољубивим борцима за слободу наше земље и народа.

Гојковић је подсетила да је настављајући визију Тешмана Солдатовића, једног од највећих извозника шљива са простора Кнежевине Србије, овај крај, са милион стабала шљиве данас надалеко познат.
Министарка Гојковић је указала да су промовишући шљиву, Осечина и Сајам током протеклих 18 година спајајући традицију и савремену потребу за развојем воћарства прерасли у престижну манифестацију на којој се представља више од стотину излагача.

Такође, Гојковић је рекла и да је слика наше земље данас другачија у односу на период од пре само нешто више од једне деценије те да је потпуно јасно да је у свим областима друштва постигнут видан помак, што се види и у Осечини.

„Као што је председник Републике Александар Вучић обећао током отварања овог сајма прошле године, недавно су започети радови на реконструкцији Средње школе ‘Бранко Недић’, за шта је опредељено 80 милиона динара“, нагласила је Гојковић.

Она је додала да држава помаже и изградњу путева на територији општине, као и обилазнице која ово место повезује са индустријском зоном, како би омогућила адекватну путну инфраструктуру и боље услове живота за грађане и створила услове да инвеститори више долазе и улажу у овај крај.

„На том путу развоја, коме је Влада Србије посвећена, култура је важан сегмент. Зато је један од стратешких приоритета Министарства на чијем сам челу, да улагањем у домове културе, библиотеке и музеје широм Србије, омогућимо приступачност културних садржаја свим нашим грађанима“, навела је Гојковић.

Министарка културе је истакла да је управо Осечина добар пример тог заједничког подухвата државе и локалне самоуправе.

Гојковић је додала и да је преко конкурса „Градови у фокусу“ Министарства културе, Осечина у последње две године добила 46 милиона динара за грађевинске радове на адаптацији биоскопске сале и позорнице Библиотеке у Осечини.

Министарка је подсетила на то да наш народ у свим свечаним приликама и током породичних славља наздравља шљивовицом са жељама за здравље, напредак и свако благостање и поручила да данас, дивећи се плодовима рада свих вредних домаћина Осечине и читаве Подгорине, заједно отварамо фестивал шљиве и наздрављамо за будућност, напредак и даљи развој читаве наше земље.

Након свечаног отварања Сајма и уручења специјалних награда највећим извозницима суве шљиве, Гојковић је председником општине Николом Томићем обишла штандове и завршне радове на реконструкцији Народне библиотеке Осечина.