Успостављање поверења и сарадње државних институција са представницима албанске националне мањине

Успостављање поверења и сарадње државних институција са представницима албанске националне мањине

31/08/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов разговарао је данас са шефом Мисије ОЕБС у Србији амбасадором Јаном Братуом о наставку сарадње са недавно изабраним Националним саветом албанске националне мањине и напорима да се имплементира План од седам тачака.

Жигманов је нагласио да високо цени улогу коју Мисија ОЕБС и амбасадор Брату лично, имају у процесу успостављања поверења и сарадње државних институција са представницима албанске националне мањине и истакао спремност Министарства да ради отворено на идентификацији и решавању изазова који постоје.

Министарство је, рекао је он, свесно сложености ситуације на југу Србије, али је исто тако спремно да, заједно са Координационим телом Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, осталим министарствима и Мисијом ОЕБС, као и свим релевантним актерима из корпуса албанске националне мањине, ради на постизању решења.

Амбасадор Брату подржао је идеје и предлоге министра Жигманова и подвукао да ће Мисија ОЕБС наставити да ради заједно са државним органима и представничким телом албанске националне мањине на успостављању поверења и сарадње у решавању постојећих изазова.

Састанку су присуствовали државни секретар Рејхан Куртовић и помоћник министра Александар Радосављевић.