Пуно поштовање и брига Владе Србије за најстарије суграђане

Пуно поштовање и брига Владе Србије за најстарије суграђане

29/08/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима Савеза пензионера Србије, Удружења пензионера Србије „Независност” и Удружења синдиката пензионера Србије о бројним темама које се тичу најстарије популације, а посебно о начину повећања пензија.

На састанку у Влади Србије, којем је присуствовао и министар финансија Синиша Мали, Брнабић је рекла да подржава идеју коју су изнели представници пензионера о формирању националног савета за бригу о пензионерима, као и израду стратегије за унапређење положаја старих лица.

Премијерка је захвалила саговорницима на конструктивном разговору истакавши да пензионери имају пуно поштовање Владе Србије која настоји да обезбеди и унапреди свакодневни живот најстаријих грађана.

Министар финансија Синиша Мали подсетио је на сва повећања пензија у протеклом периоду и указао да оне данас у Србији расту брже од плата, да је Швајцарска формула плус дала очекиване резултате и да се кроз ванредну индексацију пензија достиже жељени циљ, а то је да просечна пензија не буде испод испод 50 одсто просечне плате. Идемо ка томе да просечна пензија буде 450 евра до краја 2025. године, нагласио је миинистар финансија.

Министар је додао да се наставља са бригом о најстаријим суграђанима између осталог увођењем пензионерске картице, која ће званично бити промовисана 1. октобра.

Представници пензионера поручили су премијерки Брнабић да су задовољни оним што је до сада учињено за ту популацију, да је показана брига и заустављено урушавање пензија, а да истовремено имају разумевања за све тешкоће које држава има.

Пензионери су државотворни људи и верују у своју државу, истакли су на састанку на којем је договорено да ће овакви разговори бити настављени.