Продужен рок конкурса за избор најбољих студентских радова о ЕУ

Продужен рок конкурса за избор најбољих студентских радова о ЕУ

28/08/2023 Off By BERB

Министарство за европске интеграције продужило је рок за пријем радова за „Наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији“.

Нови рок за пријем студентских радова је 25. септембар 2023. године.

Циљ наградног конкурса, који је Министарство расписало 29. марта 2023. године, је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

Радови би требало да одговоре на једно од шест питања:

1. Резултати нове методологије преговора о приступању након четири године од француске иницијативе за Западни Балкан.
2. Француска и Србија: од савезничке историје до партнерства са ЕУ.
3. Евроскептицизам, дезинформације и дигитална писменост: узроци и последице евроскептицизма на процес приступања Србије ЕУ, на који начин дезинформације у ери дигиталних медија утичу на формирање перцепције коју грађани Србије имају о ЕУ, механизми формирања евроскептицизма, како га превазићи?
4. Утицај механизма за прекогранично прилагођавање угљеника на економске актере са западног Балкана.
5. Владавина права и европске интеграције Србије: механизми ЕУ за унапређење владавине права у Србији, користи за грађане Србије од овог процеса?
6. Изазови и перспективе европске економске интеграције Србије.

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 110.000, 80.000 и 60.000 динара. Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме.

Конкурс је отворен за студенте програма основних академских студија и програма мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

Све информације о конкурсу можете да нађете на званичној интернет презентацији Министарства за европске интеграције (www.mei.gov.rs или да затражите додатне информације на имејл адреси: [email protected]