Расписан јавни позив за подршку женском предузетништву

Расписан јавни позив за подршку женском предузетништву

28/08/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министарство привреде расписало је данас јавни позив у оквиру Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за женско предузетништво у 2023. години, за који је опредељено 600 милиона динара бесповратних средстава.

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, који по овлашћењу председнице Владе обавља функцију министра, навео је да је циљ овог програма пружање подршке оснивању и даљем развоју женског предузетништва.

Министар је рекао да је опредељен износ шест пута већи у односу на претходну годину и подсетио да је на претходном конкурсу било опредељено 100 милиона динара.

Он је навео и да сада износ средстава иде и до 50 одсто, што је највиши проценат по свим програмима подршке предузетништву. Мали је рекао да желе да оснаже жене да се упусте у предузетничке воде, да покрену, али и наставе са развојем свог бизниса. Према његовим речима, системском подршком женског предузетништва подстиче се јачање сектора малих и средњих предузећа који су кичма развоја наше привреде и чији је напредак приоритет сваке економије.

Подршка представља комбинацију 40 одсто бесповратних средстава и 60 одсто повољног кредита Фонда за развој, као и по 50 одсто бесповратних средстава и повољног кредита Фонда за развој за привредне субјекте који послују у мање развијеним општинама разврстаним у трећу или четврту групу развијености.

Средства су намењена за набавку опреме, транспортних средстава потребних за обављање делатности, текуће одржавање и адаптацију пословног и/или производног простора, а 25 одсто средстава може бити употребљено за оперативне трошкове.

Максимални износ кредитних и бесповратних средстава за које предузетнице могу да конкуришу је шест милиона динара, односно 12 милиона динара за предузетнице регистроване пре 2021. године које запошљавају најмање пет запослених на дан 31.12.2022. године, а које додатно могу конкурисати и за куповину пословног или производног простора. Програме подршке женском предузетништву Министарство привреде и Фонд за развој успешно спроводе од 2021. године.

Жене предузетнице, које конкуришу за средства, могу да се обрате акредитованим регионалним развојним агенцијама како би им се пружила бесплатна саветодавна и техничка помоћ у вези са јавним позивом, а почетницама је на располагању и бесплатна обука за започињање пословања (https://preduzetnistvo.gov.rs/mapa/).

Јавни позив је отворен до утрошка средстава, а све информације и потребну документацију заинтересовани могу пронаћи на порталу предузетништва www.preduzetnistvo.gov.rs, на сајту Министарства привреде www.privreda.gov.rs и Фонда за развој: www.fondzarazvoj.gov.rs.