Развој туристичког потенцијала Јабланичког и Топличког округа

Развој туристичког потенцијала Јабланичког и Топличког округа

26/08/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас, приликом посете Јабланичком округу, да захваљујући улагањима државе тај део наше земље добија ново лице и развија своје велике туристичке потенцијале.

Премијерка, коју су у Лесковцу дочекали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и градоначелник Лесковца Горан Цветановић, започела је посету обиласком парка природе и археолошког локалитета Хисар.

Она је објаснила да је дошла у овај крај како би се уверила у то како напредују радови у Јабланичком округу, који су обећани када је у Лебану обележено 100 дана рада нове Владе Србије.

Завршили смо неке ствари, као што су постављање ограде и видео-надзора на „Царичином граду“, а почели су и радови на Центру за посетиоце. Треба да завршимо све то током 2024. године, нагласила је председница Владе и додала да је само „Царичин град“ инвестиција вредна три милиона евра.

Брнабић је, када је реч о Лесковцу, напоменула да је завршена прва фаза прилаза Хисару и имобилијар, а сада се ради друга фаза.

Такође, како је додала, треба да завршимо стартап иновациони центар у Лесковцу, који ће постати део националне иновационе инфраструктуре у Србији, а радови почињу у септембру.

Према њеним речима, у том месецу започињу и радови на складишно-дистрибутивном центру, као центру Јабланичког округа за пољопривреду.

Премијерка је указала на то да само један пут преко Радан планине, у који се улаже 1,8 милијарди динара, повезује Јабланички и Топлички округ и отвара могућност њиховог развоја.

Ови окрузи, како је предочила, имају развојни потенцијал који ми до сада нисмо искористили, а то је потенцијал четири бање – Краљевске, Луковске, Сијеринске и Пролом бање, а ту је и Ђавоља варош и „Царичин град“.

Она је нагласила да то није значајно само за те округе, већ за целу Србију, истичући да су „Царичин град“ и Јустинијана Прима бисер археологије Европе.

Ископавања су почела 1912. године, а тек прошле године је завршено ограђивање и постављање видео-надзора, подсетила је Брнабић и додала да преко 110 година имамо једно од најлепших археолошких налазишта Европе, у које је могао да уђе ко хоће и однесе шта хоће.

Завршили смо тај важан део посла, а протекле недеље кренули су радови на Визиторском центру, који ће бити готови до краја године, предочила је премијерка.

Она је, честитајући грађанима Лесковца на новом стадиону, подсетила на то да је 2011. године стопа незапослености у Јабланичком округу била 31,7 одсто, а сада је једноцифрена и износи 9,8 одсто.

Председница Владе је данас обишла и радове на изградњи Центра за посетиоце „Царичин град“ у Лебану, поручивши том приликом да је за популациону политику важно улагање у мање средине како их људи не би напуштали и како би било мање унутрашњих миграција и гравитирања ка Београду.

Она је у обраћању новинарима подвукла да људи треба да виде шансу за стварање породице и њихов индивидуални раст у мањим срединама и да су стога такви пројекти од изузетног значаја.

У складу са тим, Брнабић је додала да ће држава понудити сву могућу подршку и помоћ домаћем инвеститору да ревитализује хотел „Царичин град“, нагласивши да је Влади изузетно важно да се искористе капацитети овог хотела због развоја туризма у том крају.

Понудићемо сву могућу помоћ и подршку да то постане репрезентативан објекат у најкраћем могућем року и да тако трасирамо пут економског развоја Јабланичког округа, донекле и Топличког округа, али и општине Лебане, поручила је она.

Премијерка је поновила да ће Влада испунити оно што је обећала на обележавању првих 100 дана рада и да ће се враћати да види којом динамиком иду радови.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да је пројекат изградње Центра за посетиоце „Царичин град“ у Лебану доказ да један пројекат може тотално да промени живот неке заједнице.

Он је указао на то да пројекат „Царичин град“ покреће истовремено и друге пројекте, као што су изградња путева и туризам.

Весић је додао да ће се са оваквим пројектима наставити и да је премијерка дала подршку пројектима локалног интегралног развоја у следећем буџету, тако да Лебане може да очекује да ће наредне године добити уређени центар, јер је његов пројекат завршен.

Он је подсетио на то да је кроз пројекат локалног интегралног развоја шест општина Јабланичког округа добило 10,8 милиона евра, а само за Лебане је опредељено 1,7 милиона евра.