Изградња нафтовода Србија–Мађарска један од приоритетних пројеката

Изградња нафтовода Србија–Мађарска један од приоритетних пројеката

24/08/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са в.д. директором „Транснафте“ Богданом Кузмановићем о припремама за реализацију пројекта изградње нафтовода Србија-Мађарска.

Убрзо након потписивања Меморандума о разумевању о изградњи нафтовода са Мађарском, формирана је посебна Радна група за овај пројекат чиме смо практично кренули у његову реализацију, рекла је Ђедовић.

Према њеним речима, циљ је да се изградњом овог нафтовода добије још један правац снабдевања сировом нафтом, као што већ постоји кад је у питању природни гас, чиме ће се постићи већа сигурност снабдевања домаће рафинерије, а тиме и домаћег тржишта.

Ђедовић је подсетила да је Полазним основама плана развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности за период до 2028. са пројекцијама до 2030. године, који је усвојила Влада Србије, изградња нафтовода Србија-Мађарска препозната као један од приоритетних пројеката.

Са представницима „Транснафте“, која ће бити инвеститор на овом пројекту, разговарано је о наредним корацима који су планирани у вези са реализацијом овог пројекта, а тичу се пре свега израде планске и техничке документације, али и о другим пројектима који су важни за повећање капацитета за складиштење нафте и нафтних деривата.