Kroz PKS hab snažnija podrška domaćoj modi i tekstilnoj industriji

Kroz PKS hab snažnija podrška domaćoj modi i tekstilnoj industriji

24/08/2023 Off By BERB

Foto: Boban Ristić

 

U našoj tekstilnoj industriji imamo dobre firme koje mogu da proizvode za domaće tržište ali i za inostrane kompanije i zato je važno da dovodimo svetski poznate brendove koji žele da sarađuju sa našim proizvođačima. S druge strane, želimo da kreiramo hab za domaće  dizajnere i modnu industriju i pružimo podršku, kako u nabavci materijala, logistici, tako i u promociji u inostranstvu,  istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na sastanku sa predstavnicima kompanije Luss Textile i modnim dizajnerom Stefanom Đokovićem u Raški.

„Kroz hab želimo da povežemo domaće modne dizajnere sa proizvođačima, koji bi mogli da pomognu u nabavci materijala, proizvodnji kolekcija i procedurama izvoza. Ujedno, radićemo i na snažnoj promociji i internacionalizaciji domaćih brendova i njihovom pozicioniranju na svetskom tržištu“, rekao je Čadež.  On je dodao da će se narednom periodu Privredna komora Srbije fokusirati na podršku  kompanijama poput Luss Textile kako bi ostvarile saradnju sa svetskim modnim kućama poput Prade, D&G i LVMH brendovima.

Savo Mitrović, vlasnik kompanije Luss Textile, koja je specijalizovana za izradu kolekcija luksuznih brendova i sarađuje sa italijanskim i nemačkim partnerima poput Phillip Pleina, Monclaire-a, Hugo Boss-a i Max Mare, rekao je da je stručan i obučen kadar važan u ovoj industriji kako bi kompanije mogle da odgovore zahtevima tržišta i da imaju kontinuitet u proizvodnji.  On je istakao da je ova kompanija zainteresovana za saradnju i sa drugim svetskim brendovima, kao i da je spremna da pruži podršku domaćim dizajnerima u proizvodnji i plasmanu modnih kolekcija. On je dodao da je u toku izgradnja fabrike čije je otvaranje planirano sledeće godine, kao i da su već u toku obuke zaposlenih.

U toku je izgradnja nove fabrike kompanije Luss Textile u Kruševcu, za koju je kamen temeljac položen krajem juna ove godine i koja će zaposliti 500 radnika. Zajedno sa postojećim fabrikama u Raški i Vlasotincu, Luss Textile će postati najveći domaći i regionalni proizvođač sa više od 1.000 zaposlenih i proizvodnjom od oko milion odevnih predmeta godišnje.