Србија остварује веома добре финансијске резултате

Србија остварује веома добре финансијске резултате

23/08/2023 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава (САД) Кристофером Хилом са којим је разговарао о актуелним економским темама у Србији и региону.

 

Мали је истакао да је задовољан финансијским резултатима које Република Србија бележи у години која је обележена економским глобалним притисцима.

До сада имамо веће приходе од планираних, предстоји нам ребаланс буџета, након кога ћемо даље распоређивати новац по приоритетима. То су свакако велики инфаструктурни пројекти које смо започели и које планирамо, али и субвенције пољопривредницима, као и издвајања за ретке болести и лечење у иностранству, рекао је Мали.
Он је разговарао са амбасадором Хилом о тренутно актеулним радовима, попут изградње Моравског коридора, на коме раде управо америчке фирме, о плановима за изградњу тунела кроз центар Београда, обилазнице око Крагујевца, деонице Зрењанин – Нови Сад и других.

„Приходи буџета су премашили наша очекивања тако да ћемо ребалансом наставити финансирање тих важних пројеката“, рекао је Мали.

Хил је честитао на свему до сада постигнутом уз речи да Србија остварује одличне резултате, уз посебан осврт на успех Србије у добијању организације специјализоване међународне изложбе ЕКСПО 2027.

„Будућност Србије јесу велики револуционарни пројекти“, поручио је Хил.

У првих шест месеци 2023. укупна робна размена две земље износи 568,8 милиона долара, при чему је извоз износио 275,3 милиона а увоз 292,9 милиона долара.

Србија и САД су успоставиле дипломатске односе 1881. године.