Novu sezonu DKC otvara Interakcija

Novu sezonu DKC otvara Interakcija

23/08/2023 Off By BERB

Foto: Irena Jevtović © Interakcija

 

Dvorana Kulturnog centra, Kolarčeva 6
Sreda, 23. avgusta 2023. od 20.00
Ulaz slobodan

Otvaranje bioskopske sezone DKC:

Projekcija tri upravo završena kratka dokumentarna filma
18. Međunarodnog filmskog kampa Interakcija
Uz prisustvo međunarodnih reditelja i cele snimačke ekipe

Požeška Interakcija protivteža odlivu mozgova 

Novu sezonu bioskopa dobrog filma Dvorane Kulturnog centra 23. avgusta otvaraju tri nova dokumentarna filma nastala doslovce dok čitate ove redove, a u okviru Međunarodnog filmskog kampa Interakcija.
Mladi profesionalci, studenti filmskih akademija iz 12 zemalja (Argentina, Brazil, Francuska Polinezija, Holandija, Indija, Izrael, Kina, Kolumbija, Nemačka, Švajcarska, Španija i Srbija), od 6. do 23. avgusta zauzeli su svoja mesta kao reditelji, direktori fotografije, majstori zvuka, montažeri i organizatori, kako bi koncipirali dokumentarne filmove na temu „Odliv mozgova”, inspirisani lokalnim prilikama u Čačku, Požegi i Užicu.

Produkcija filmova odvija se pod mentorstvom izrealskog reditelja Efima Graboja, koji je i sam bio učesnik kampa Interakcija 2017. godine, čiji film koji je režirao upravo tada, Dolina vladara, 2019. godine bio u nominaciji za najbolji kratkometražni dokumentarni film prestižne Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA).

Od 2006. godine Međunarodni filmski kamp Interakcija okuplja studente svetskih filmskih škola, koji u tri kompaktne snimateljske ekipe snimaju kratke dokumentarne filmove, većinom prvi put se susrećući sa srpskim društvom i kulturom na licu mesta u Čačku, Užicu i Požegi, a ranijih godina i Arilju, Ivanjici, Guči ili Gornjem Milanovcu. U ovih poslednjih 18. izdanja, uključujući i 2020. kada se program odvijao samo u Internet prostoru, Interakcija se rizomatski proširila i na Radionicu dokumentarnog filma od 2011, IVA.lab (Inter-video-akcija, likovni umetnici koji produkuju nove radove u video-formatu) od 2016. godine, Festival kratkog dokumentarnog filma Interakcija od prošle godine, kada je započeo i program Meet2Talk, a od ove godine i program za tinejdžere zapadnog Balkana Teen Doc u okviru kog će se oni sresti i učiti o dokumentarnom filmu kroz neposredni kontakt.

Iza ovog neverovatnog bogatstva stoji mala (samo)organizacija civilnog društva, Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege, koju vode filmski reditelj Dejan Petrović i istoričarka umetnosti Slađana Petrović Varagić.

Ove godine veliki deo programa „Interakcije” biće realizovan u sklopu projekta „Nacionalna prestonica kulture Srbije 2023” u Čačku.

Međunarodni filmski kamp Interakcija predstavlja jedinstven amalgam neposrednog učenja o svakom segmentu dokumentarne filmske produkcije, ali i uspostavljanja jedinstvenih kontakata, kako profesionalnih tako i ličnih. Tri dokumentarna filma mladih svetskih nada dokumentarnog filma ne propustite da pogledate u sredu, 23. avgusta od 20 sati u DKC – ulaz je slobodan.