Камере на униформама за већу транспарентност рада саобраћајне полиције

Камере на униформама за већу транспарентност рада саобраћајне полиције

22/08/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Славиша Лакићевић представио је данас Заштитнику грађана Зорану Пашалићу камере за униформе и демонстрирао начин њихове употребе.

На почетку обуке припадника саобраћајне полиције за употребу камера за униформе, Лакићевић и Пашалић констатовали су да ће ове камере допринети већој транспарентности рада саобраћајне полиције, али и смањити могућност злоупотреба током обављања полицијских послова.

Заштитник грађана Пашалић истакао је да камере за униформе имају велики значај као антикорупцијско средство, да је цео пројекат пажљиво испитиван три године и да је увођење овог система у потпуности у складу са законом.

Пашалић је нагласио да подаци са камера за униформу не могу да буду злоупотребљени јер се подаци чувају на посебно заштићеном софтверу, за који се тачно и унапред зна ко њиме рукује и коме не може приступити неограничен број људи.

„Ако нека информација “процури”, знаће се ко је злоупотребио овлашћење“, наглашава Пашалић.

Лакићевић је Заштитнику грађана предочио да ће приступ подацима са камера за униформе, чија ће примена почети 1. септембра на ауто-путу у околини Београда и у пресретачима широм земље, имати само овлашћена лица у Министарству унутрашњих послова.

Објаснио је да ће то бити непосредне старешине и службеници из унутрашње контроле, као и они који добију задатак да одређену интервенцију или полицијско овлашћење преиспитају.

Начелник Управе саобраћајне полиције је истакао да се камере неће користити за процесуирање кривичних дела и прекршаја и да се снимљени видео и аудио материјал чува 45 дана, након чега се брише.

Лакићевић је навео да се камера налази на предњој страни на униформи полицијског службеника и да он има обавезу да обавести грађане да ће његова интервенција бити аудио-видео снимљена.