Мере државе за подршку родитељима на почетку школске године

Мере државе за подршку родитељима на почетку школске године

22/08/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се показало да је мера пружања финансијске подршке од 10.000 динара за децу до 16 година била права и избалансирана, о чему сведочи пријава 592.000 деце у последња три дана.

 

Министар Мали рекао је да са пресеком, који је јутрос направљен у осам часова, пријављено је 592.000 деце, што је готово половина од укупно 1.190.000 деце која имају право на ову врсту помоћи и додао да је помоћ долази у право време, јер ће новац бити подршка родитељима на почетку школске године.

Мали је рекао да право на помоћ имају деца старости до 16 година и прецизирао да је за ту намену опредељено 12 милијарди динара. Он је нагласио да су Влади Србије у фокусу млади, што се показало и прошле године са исплатом новчане помоћи у траншама од 100 плус 100 евра, а затим и 5.000 динара.

“То показује снагу наших финансија и да имамо могућност да одржимо ниво привредних активности, што и резултати показују, а упркос тешким временима. Ми на овај начин пружамо људима и дозу оптимизма и сигурности”, рекао је Мали уз констатацију да је та порука да држава брине о младима, значајна родитељима.

Потпредседник Владе је навео да је пријава за подршку једноставна и објаснио да је потребно да подносилац пријаве унесе само свој ЈМБГ и број личне карте, као и да изабере банку у којој жели уплату новца.

Хранитељи и примаоци новчане социјалне помоћи се не пријављују, већ ће им новчана помоћ аутоматски бити исплаћена.

Како је министар финансија истакао, појавиле су се и недоумице око пријаве родитеља – усвојитеља деце, али је и то решено и објаснио да је сада додатно ажурирана и та база података.

Према његовим речима, чињеница да је до сада пријављено приближно 600.000 деце доказ је да систем ради и да ће обећање које је дато бити испуњено – мајке ће добити новац на рачунима до краја септембра.

Министар Мали је навео да је уобичајено да се при тако великом обиму пријава појави неки појединачни случај који може да буде проблематичан, али је нагласио да се успешно решавају, као и да ће свако ко остварује законско право на помоћ ту помоћ и добити.

Мали се осврнуо и на стање економије Србије рекавши да је она у позитивним трендовима, раст у другом кварталу је 1,7 одсто, што је добро упркос изазовима, економској кризи и рату у Украјини.

“Раст БДП је стабилан, економија расте, а имамо и сјајну вест о броју запослених у Србији. Тренутно их је 2.360.000 а пре десет година било их је 1.860.000, дакле 500.000 нових радних места је наша земља формирала током последњих година, упркос кризи, корони. Све то је добро јер са толиким бројем запослених имамо максималне приходе у буџет, расту нам порези и доприноси, приходи ПИО фонда, а то нам омогућава да повећавамо плате и пензије”, нагласио је министар финанасија.

Мали је подсетио и да су јуче започели разговори о висини минималне зараде за следећу годину и да ће они трајати до 15. септембра, до када по Закону о раду треба да се дефинише износ зараде.

“Преговори ће трајати до половине септембра. То је социјални дијалог Владе Републике Србије, послодаваца и синдиката. То нису лаки разговори, с обзиром на то да ту треба балансирати да се на једној страни подржи запосленост, да не бисте имали скок отпуштања, а са друге стране да нађемо праву меру како би одржали животни стандард радника”, рекао је Мали и додао да је реч о 250.000 људи који су на минималцу, а који чине десет одсто од укупног броја запослених.

Министар Мали је рекао да Србија има новца и потпуно је стабилна, за разлику од неких развијених привреда у којима се појављују проблеми и истакао да је Србија на путу да испуни план да просечна зарада до 2025. године буде 1.000 евра. До краја ове године просечна зарада у Србији требало би да износи између 810 и 820 евра. Та просечна зарада 2012. године износила је 330 евра.

Министар је додао и да је прилив страних директних инвцестиција у првих седам месеци 2,5 милијарди евра, што је више него прошле године у истом периоду, када је за целу годину то било 4,4 милијарди евра. Долазе нам инвеститори, отварају се фабрике, ниједна велика инвестиција није заустављена, граде се школе, вртићи, Експо, национални стадион који привлаче инвеститоре, њима је транспорт робе бржи, Србија постаје атрактивнија и то је једини одржив модел економског развоја који спроводимо од завршетка фискалне консолидације 2018. године.

Стање у буџету је, истакао је, такође добро.

„Када погледате првих седам месеци ове године ми имамо много бољи резултат прилива новца у буџет, поготово када је порез на додату вредност (ПДВ) у питању, то је за милијарду евра бољи резултат. Људи су наставили да троше. И овим условима кризе то је важно да се људи не зауставе са потрошњом јер то изазива ланчану реакцију у привреди“, казао је Мали.

Он је најавио и да ће се почетком септембра радити ребаланс буџета.

„Ићи ћемо почетком септембра у парламент. Имамо више новца, зарадили смо. Један део новца ћемо искористити на помоћ пољопривредницима, то је председник обећао и на томе ћемо радити, један део новца ћемо дати за повећање плата и пензија. Улажемо у животни стандард грађана. Настављамо све пројекте који су везани за инфраструктуру. Не постоји књига коју можете сада да прочитате како треба неке ствари радити, а мислим да књига коју пишемо, српску књигу, ће гледати и читати многи у деценијама које долазе“, закључио је потпредседник Владе Синиша Мали.