25. septembar: Noć istraživača za radoznale ljubitele nauke

25. septembar: Noć istraživača za radoznale ljubitele nauke

08/09/2015 Off By

 

Preko velikog broja sadržaja nauku će približiti posetiocima svih uzrasta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji i Svilajncu


 

noćistraživača1

Info: Noć istraživača


 

ŠESTI put, 25. septembra, najznatiželjniji umovi Srbije, biće na nogama od 16 časova do 23 časa, kako bi uz pomoć naučnih istraživača otkrili zabavnu stranu planete i učinili svoje mesto boljim za život.

Preko velikog broja sadržaja nauku će približiti posetiocima svih uzrasta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji i Svilajncu.
Najraznovrsniji i najbogatiji program priprema se u Beogradu, gde se ova manifestacija održava na nekoliko lokacija duž cele Knez Mihailove ulice (Galerija Progres – kolonade Privredne komore Srbije – Francuski institut – velika i mala galerija SANU – galerija Singidunum – Institut Servantes – Biblioteka grada Beograda), kao i u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, Akademskom parku, Pedagoškom muzeju, ispod kolonada Hemijskog fakulteta, u tržnom centru Delta City kao i u naučnom autobusu koji će saobraćati na relaciji Studentski trg – Slavija-Studentski trg.
Buduće naučnike, ali i starije zaljubljenike u naučne discipline, Milan Milovanović, dipl. fizikohemičar i student doktorskih studija Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, dočekaće ispod kolonada Hemijskog fakulteta u Beogradu, i to okviru Velike naučne avanture.
– Zanimljiva, prijemčiva popularizacija nauke i posla istraživača“, tim rečima opisuje program u kojem učestvuje, dok na pitanje zbog čega je odlučio da se bavi poslom istraživača, duhovito odgovara: „Prvo sam bio radoznao, a onda sam ostao radoznao“.
Ovaj asistent na Fakultetu za fizičku hemiju u slobodno vreme čita knjige i stripove, igra šah i preferans, kao uostalom i sve društvene igre, ali voli i da se otisne na izlete u košarku, odbojku, plivanje…
Njemu će u okviru Velike naučne avanture na istoj lokaciji društvo praviti Mina Mandić, dipl. molekularni biolog i fiziolog i student doktorskih studija Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja kao istraživač-saradnik Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo izučava kako da otpad kojim zatrpavamo planetu pretvori u dragocene materijale.
– Noć istraživača je jedinstvena manifestacija na kojoj se može zakoračiti u svet nauke, zaviriti u mikro – svetove i doživeti prirodni fenomeni u svakodnevnim uslovima na vašim omiljenim mestima u gradu“, tvrdi ona. „To je avantura, spoj magije i zabave za sve uzraste na više mesta u jednoj večeri.“
Veoma magično i sasvim naučno zvuči ono što će Mina raditi u Noći istraživača. Naime, ona će sve zainteresovane učiti kako da izoluju DNK za poneti!

Milan Popović je sa svojim autorskim postavaka učestvovao na velikim svetskim festivalima nauke, poput onog u Seulu i Đenovi, ali i onog u Beogradu. On smatra da je podjednako važno učestvovati u Noći istraživača, koliko i doći na ovu manifestaciju.
„Za naučnike to je idealna prilika da upoznaju javnost sa svojim radom i da nam svima objasne zašto je to na čemu rade bitno“, smatra Milan.

 • Sa druge strane, za sve one koji u sebi imaju trunku radoznalosti i koji su se ikada zapitali zašto i kako nešto funkcioniše, Noć istraživača je pravo mesto na kome treba potražiti odgovor.“
  On će posetiocima Noći istraživača, u okviru postavke „Hari Poter magija” u Akademskom parku pokazati kako je uz malu pomoć nauke sve moguće! Ko nije ubeđen u njegove reči, dovoljno je da ga upita šta radi u slobodno vreme, na šta Milan hitro odgovara: „Učim da letim. Pre nekoliko meseci sam krenuo na paraglajding i da se pohvalim, dobro mi ide.“
  Svi koji su se nekada zapitali otkuda izreka: „Da kucnem u drvo“, 25. septembra treba da svrate do postavke „Dobro drvo“ do Akademskog parka i saznaće sve odgovore. Njih će na zabavan i naučno-poučan način predstaviti Marija Gajić, studentkinja Biološkog fakulteta Univeziteta u Beogradu koja je zaposlena u Istraživačkoj stanici Petnica. Ali, ona ima još nekoliko aduta u rukavu naučnog mantila.
  – Zašto doći? Ukoliko postoje novinski članci pompeznih naslova koje niste razumeli, serije i filmovi koji su Vas naterali da pomislite: ‘Ma da li je to moguće’, gradivo u školi koje nikako ne može da Vam postane logično…Noć istraživača je onda pravo mesto za vas“, poručuje ova studentkinja.
  U Evropskom ćošetu ove večeri zablistaće dr Zorana Kurbalija Novičić sa Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Ona će uskoro, kao dobitnica Marija Kiri stipendije boraviti na dvogodišnjem posledoktorskom usavršavanju na Univerzitetu u Upsali u Švedskoj.
  – Govoriću o tome kako sam dobila Marija Kiri stipendiju“, poručuje Zorana. „Ovo je prestižna evropska stipendija koja je ovo godine po prvi put dodeljena istraživačima iz Srbije. Nas troje dobitnika će nesebično podeliti informacije, savete kolegama i dati motivaciju svim kolegama koji žele da se upuste u prijavljivanje za ovu stipendiju.“
  Zorana je mama dvoje dece i sve svoje slobodno vreme provodi sa njima. Kao jedna od dobitnica Marija Kiri granta, Zorana smatra da je čuvena naučnica odličan uzor deci, ali i odraslima.
  – Roditelji deci treba da promovišu ovakve ličnosti kroz čije biografije su protkani upornost, poštenje, dobre ideje, empatija, entuzijazam, vredan rad, nauka i njena uloga da poboljša život svakog čoveka“, smatra ova naučnica.

Koordinatori Noći istraživača u Srbiji su Festival nauke, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu (UB) i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Partneri ovogodišnje manifestacije su Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ UB, Fakultet za fizičku hemiju UB, Matematički fakultet UB, Institut Mihajlo Pupin, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu, kao i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Kreativno edukativni centar, Centar za promociju nauke, NAUKOM udruženje naučnih komunikatora i Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin.
Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.♦


DOGAĐAJI – DANAS

Izjava Ivice Dačića povodom emitovanja video snimaka o njegovom ručku sa Rodoljubom Radulovićem – Mišom BananomScreenshot-from-2015-09-07-13-27-20

Niko me nikad nije upozorio da je Radulović bezbednosno opasna ličnost za zemlju zbog učešća u međunarodnoj trgovini

 

 

 

 

Berlin: susret Merkelove i Vučića u znaku azilanata iz Srbije i izbeglica iz Sirijemerkel

Kada je reč o lažnim azilantima, premijer Vučić je rekao da je Srbija saglasna sa programom nemačke kancelarke

 

 

 

 

Redovna Konferencija za novinare ministra spoljnih poslova Ivice Dačićadacic

Na jučerašnjoj sednici ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, došlo se do pet principa vezanih za izbeglice. Prvi

 

 

Konferencija za medije potpredsednika SNS Nebojše Stefanovića-nebojsa-stefanovic

Stefanović kaže da SNS insistira na tri ključne stvari. To su reforma školstva, zdravstva i demografija. Radiće se