Poseta Udruženju za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac

Poseta Udruženju za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac

15/08/2023 Off By BERB

Foto: CKS

Koordinatorka projekta “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 krize i budućih kriza” Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije posetila je Kragujevac gde je realizovana aktivnost sadnje Japanske trešnje u Spomen parku u Šumaricama kod spomenika “Sto za jednog”. Ovo je aktivnost kojom se skreće pažnja na osobe sa autizmom i potrebu za njihovim većim uključivanjem u društvo, a realizuje ga Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac u saradnji sa Crvenim krstom Srbije.

Cilj ovog dela projekta je osamostaljivanje osoba sa autizmom u svakodnevnim životnim veštinama i navikama. U realizaciju su bili uključeni terapeuti koji imaju iskustva sa korisnicima ove ranjive grupe. Korisnici su, svako u skladu sa svojim mogućnostima pripremali obroke, postavljali sto, nameštali krevete, pripremali slatko od različitog voća, pakovali ga u male tegle i lepili etikete. Takođe, pravili su sapune od glicerina, šarali magnete i imali rekreativne sadržaje prilagođene njima i njihovim potrebama.

Tokom implementacije projekta realizovana su tri kampa, a programi su se odnosili na sticanje životnih veština kod osoba sa autizmom i njihovo osamostaljivanje.

Ovaj projekat je pokušaj da se senzibiliše javnost i smanji diskriminacija, ali je takođe i proces učenja za sve nas da saznamo što više o autizmu i potrebama porodica. On je i važan korak ka cilju da niko ne bude zaboravljen i izolovan.

Projekat finansiraju Evropska unija i Austrijska agencija za razvoj.