Филм као допринос сузбијању стереотипа и предрасуда о Ромима

Филм као допринос сузбијању стереотипа и предрасуда о Ромима

11/08/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Продукцијска кућа играног филма „Недеља“, посвећеног животу певача Џеја Рамадановског, Плицула Продуцтион д.о.о. потписали су данас Споразум о сарадњи.
Филм на реалистичан начин приказује и живот Рома и Ромкиња у Републици Србији.

Министар Жигманов је нагласио да се у борби против дискриминације и у афирмацији инклузивних политика остварују бољи резултати уколико више субјеката заједнички ради на остварењу циљева.

Заједничким деловањем и уметности и политике и друштвених структура везаних за здравство, социјалну заштиту, образовање, кроз културне обрасце и праксе, можемо и као друштво и као држава ефикасније да постижемо резултате када је у питању не само смањивање дискриминације него и интеграција у инклузији Рома и Ромкиња и томе може да послужи и филмска презентација живота о Џеју, рекао је министар.

Потписивању Споразума присуствовала је и помоћница министра за родну равноправност и антидискриминацију Нина Митић, док је уиме предузећа Плицула Продуцтион д.о.о. потписивању присуствовао Владан Анђелковић, који је изнео циљеве које продукција има у погледу снимања овог филма, истичући потенцијал који он има не само на комерцијалном тржишту на простору Републике Србије већ и шире у оквиру рада на сузбијању стереотипа и предрасуда о Ромима и Ромкињама.

Намера Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог је да и овим и сличним активностима допринесе унапређењу социјалног укључивања али и разбијања стереотипа и предрасуда те борбе против дискриминације Рома и Ромкиња у Републици Србији.